Кметът Чимев изслуша публично предложенията на съветниците за Бюджет 2020

Както винаги, в общественото обсъждане на годишната финансова рамка на община Дупница взеха участие малцина граждани, които не са заети в общинските структури
Снимки: КАМЕРТОН

 

Общински съветници, служители в администрацията, кметове на села, представители на читалищата и малцина незаети в общински структури граждани взеха участие в публичното обсъждане на Бюджет 2020 на община Дупница. Проектодокументът бе представен от кмета Методи Чимев, неговия заместник Олга Китанова и главния финансист Павел Петров. Най-активни по време на обсъждането снощи бяха общинските съветници.

 

 

Д-р Лорета Николова от Народен съюз обърна внимание върху необходимостта от закупуване на лицензирана измервателна станция за качеството на въздуха в община Дупница. Като лекар, тя сподели впечатленията си за ръст на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и отбеляза, че сме един от първите градове в страната, в които бе обявена грипна епидемия. Изрази надежда, че закупуването на лицензираното измервателно устройство ще помогне да се открият причинителите на замърсяването и ще даде възможност за постоянен мониторинг на  състоянието на въздуха. Д-р Николова представи и останалите предложения на Народен съюз, за които вече писахме. Кметът Методи Чимев не взе отношение по темата за мръсния въздух, а финансистът Павел Петров посочи, че по нея се работи. Не стана ясно обаче какви са предприетите действия.

 

 

Съветникът Ивайло Петров представи предложенията на групата на БСП. На първо място постави нуждата от разширяване на сградния фонд на ОУ „Евлоги Горгиев“ с цел преминаване на едносменен учебен процес. Петров посочи и необходимостта от финансово подпомагане на общинската болница за закупуване на медицинска апаратура. БСП иска още Община Дупница да дава по 1000 лв. на семейства с второ новородено дете. Да бъдат отделени по 3000 лв. за всяко кметство и 5000 лв. за изграждане на канализация към санитарния възел в съблекалните на безйзболнното игрище, предложи още Ивайло Петров.   

 

 

Председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов отново лансира миналогодишната си идея за изграждане на общинско кино, като поиска залагането на средства за целта в Бюджет 2020. Освен това призова гражданите да кандидатстват с поекти за културни и спортни мероприятия и да предлагат своите идеи пред Общинския съвет, за да „не критикуват, че нищо не се случва“. Каза, че ще се търсят резерви, да се увеличат средствата за култура, тъй като за това има достатъчно възможности. Според Костадинов сумата от 30 000 лв. дофинансиране на маломерните паралелки може и да се окаже недостатъчна и с намаляване броя на децата вероятно разходите ще се увеличават. Той определи като „нормален“ бюджета за 2020 г. и подчерта, че подкрепя заложения приоритет в него по отношение на селата.

 

Съветникът от „Глас народен“ Георги Градевски - Конана представи предложенията на групата, които са свързани с проблемите в с. Самораново. Отправи забележка, че населеното място не фигурира в списъка за капиталови разходи. Нужно е отводяване и изграждане на мост по пътя за гробищния парк, монтиране на ограда на детска площадка, както и цялостно изграждане на нова детска площадка. Според Градевски е обезпокоително, че хората в селата не са равнопоставени.

 

 

Кметът Чимев отговори, че големите села не са отхвърлени, а предложенията за ремонти са заложени като текущи разходи и допълни, че Самораново вече има собствено кметство, спортна площадка и детска площадка, докато други села не са толкова облагодетелствани. Кметът на Самораново Райко Цветков коментира, че местното население действително е притеснено, че не е споменато в бюджета за капиталови разходи, но има уверение от Чимев, че ще се обърне внимание на най-наболелите проблеми и завърши, че се работи в посока подобряване живота на саморанци, което по думите му ще се превърне в най-доброто място за живеене. Ани Караджинова от с. Самораново отбеляза, че е време да се подмени водопровода в населеното място и помоли да започне работа по разширяването на гробищния парк.

 

Председателят на НЧ „Христо Ботев-1978“ Йорданка Божкова попита дали са предвидени разходи за ремонти на читалищните сгради. Обърна внимание, че средства са предвидени само за сградния фонд на читалищата в селата. Според нея е нужно да бъдат равноправно финансирани всички мероприятия на всички читалища. Финансистът Павел Петров отговори, че читалищата могат да разчитат на държавната си субсидия, но не и на местни приходи за ремонти. Олга Китанова допълни, че предложението трябва да бъде подготвено в писмен вид, да бъдат отбелязани нужните дейности, за да бъдат остойностени.

 

Председателят на НЧ „Пробуда-1939“, с. Яхиново Анна Боянова попита възможно ли е Община Дупница да отпусне безлихвен заем за закупуването на 8 народни носии за певчевската група към читалището. Павел Петров бе категоричен, ще общината не може да отпуска заеми. На въпрос на Валентина Караганова от БСП дали читалищата могат да кандидатстват за средства по Правилника за финансиране на културни проекти, Петров отговори положително.

 

 

Заместник-председателят на Българска социалдемокрация Радослав Радославов предложи Община Дупница да подпомогне с 10 000 лв. благотворителната кампания на Николай Табаков за изграждане на паметник на Невена Коканова. Подкрепи исканията за повече средства за Самораново и предложи да бъдат заложени повече средства и за текущи разходи на всички кметства в селата.

 

 

По време на обсъждането в конфликт влязоха кметът Чимев и съветникът от БСП Асен Илиев. Повокиран от изказване на Чимев, че никой не поставя темите за култура и спорт, Илиев посочи необходимостта от изграждане на ученическа спортна школа, за което да бъдат заделени половината от предвиените за спортни клубове 90 000 лв. Според Илиев по този начин децата няма да плащат по 30 лв. на спортните клубове. Общинският съветник коментира, че масовата спортна култура и високото спортно майсторство трябва да бъдат на равни начала. Допълни, че спортните педагози трябва да определят два или три приоритетни спорта. Асен Илиев предложи и откриване на минимум три спортни паралелки от 5-ти до 7-ми клас. Методи Чимев реагира остро на предложенията. Според него спортната комисия към Общинския съвет, в която Илиев е дългогодишен член, би трябвало да обсъжда подобни проблеми и да дава предложения, но очевидно това не се случва. Допълни, че темата е болна, но училищата получават ресурс за спортно оборудване и за дофинансиране на деца, занимаващи се със спорт.

 

Кои от предложенията, направени при обсъждането снощи, ще намерят място в Бюджет 2020 ще стане ясно при внасянето на документа в Общинския съвет.