РИОСВ хванала ТЕЦ „Бобов дол“ да изгаря неразрешено гориво нощем

За нарушението ще бъде съставен административен акт, а за друго нарушение на Комплексното разрешително на дружеството е наложена глоба от 20 000 лв.
Снимка: Укипедия

 

Изгаряне на горива, неразрешени в Комплексното разрешително на ТЕЦ „Бобов дол“, е установила РИОСВ – Перник при извънредна проверка в село Големо село през ноември. Тя е извършена по два сигнала за черен дим и тежка задушлива миризма в селото от дейността на топлоцентралата.

 

Сигналите са подадени на „зеления телефон“ на екоинспекцията на 29-ти октомври и 15-ти ноември в края на миналата година, а извънредната проверка е извършена на 19-ти ноември в тъмната част на деня. В центъра на с. Големо село не е усетена неприятна миризма, но такава инспекторите от РИОСВ – Перник са усетили на площадката в централата. „Установено бе изгаряне на горива, непозволени в Комплексното разрешително /КР №45-Н/2019 г./. На дружеството ще бъде съставен акт за установено административно нарушение на условия от КР. Сигналите са основателни“, става ясно от публичния отчет на екоинспекцията.

 

Не се уточнява видът на неразрешеното гориво, което се изгаря. Както  е известно, ТЕЦ „Бобов дол“ има разрешение за използване на отпадъци и биомаса в производствената си дейности, но на този етап има временна забрана заради неизпълнени условия в Комплексното разрешително.

 

През ноември на ТЕЦ „Бобов дол“ е наложена и глоба в размер на 20 000 лв. Причината е, че дружеството не е извършило собствени периодични измервания съгласно усл.9.6.2 от КР по показател амоняк в регламентираните в табл. 9.6.1 срокове - веднъж годишно. Същия месец екоинспектори са съставили и констативен протокол за налагане на текуща месечна санкция по чл.69 от ЗООС на „ТЕЦ Бобов дол“ ЕАД. Причината е констатирани превишения на индивидуалните емисионни ограничения по показател неразтворени вещества и желязо - общо.

 


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.