На Никулден отслужват водосвет в храм „Св. Никола“ за първи път от 16 години

Най-старата дупнишка черква ще посрещне миряни по случай храмовия си празник
Снимки: Камертон

 

За първи път от 16 години насам най-старият дупнишки храм „Св. Никола“ ще посрещне миряни за храмовия си празник. Свещеникът на църквата отец Иван Айдаров ще отслужи водосвет на 6 декември, когато почитаме паметта на св. Николай Мириклийски Чудотворец. По разбираеми причини църковния ритуал отец Айдаров ще извърши в двора на храма. Водосветът ще започне в 13.00 часа. 

 

Надявам се повече дупничани да дойдат на храмовия празник. Дори и времето да е лошо, макар и за половин час, дано да не бъде проблем за миряните да дойдат в най-старата дупнишка църква. Трябва да почетем празника и храмовия светия. Правим го в името на свети Николай. Това е най-малкото, което можем да направим“, каза пред  „Камертон“ отец Иван Айдаров.  

 

 

За последен път, и то след 21-годишно прекъсване, литургия в храм „Св. Никола“ бе отслужена през 2003 година. Както многократно сме писали, черквата е затворена за миряни от близо 40 години, през които е допуснато нейното ограбване и унищожаване. По настояване на патриарх Неофит обаче предстои възстановяване на храма. Ще бъде ремонтиран, като за целта от началото на 2020 г. ще започне и дарителска кампания. Междувременно доброволци  продължават почистването на околохрамовото пространство и старите гробища.