Първи случай на африканска чума при свинете в Кюстендилска област

От отстреляните през последните два ловни дни 13 диви свине две са дали положителен резултат за наличие на вируса на АЧС

 

Нови огнища на африканска чума (АЧС) при диви свине са установени в две териториални поделения на Югозападното държавно предприятие. При изследване на проба от отстреляно диво прасе над с. Железница, в района на „ДГС Симитли”, е потвърдено наличие на вируса на АЧС. Прасето не е имало видими признаци на заболяването. Животното е загробено съгласно изискванията.

 

Първи случай на заболяването при диви свине е регистриран и на територията на Кюстендилска област, съобщават още от Югозападното държавно предприятие в Благоевград. От отстреляните през последните два ловни дни 13 диви свине в района на „Държавно горско стопанство Невестино” две са дали положителен резултат за наличие на вируса на АЧС. Едната дива свиня е отстреляна в землището на с. Четирци, а другата - край с. Страдалово на границата с Република Северна Македония.

 

Предстои издаване на заповед за инфектирана зона от директора на БАБХ и заповед за ограничаване на дейностите в горските територии, попадащи в тази зона. ЮЗДП призовава жителите на съответните населени места и ловците да спазват стриктно мерките за биосигурност в превенцията и борбата с опасната зараза.