Събирачка на дупнишки фолклор е новият уредник в музея

Така хобито на 23-годишната Виктория Крумова става част от нейна професия
Снимки: Личен архив

 

Виктория Крумова има интерес към българския фолклор още в ученическите си години. Днес тя не се разделя с диктофона си, защото, както ни обясни, по всяко време може да срещне възрастен човек, който да й разкаже интересна история. В момента 23-годишното момиче има записани десетки песни, приказки, предания, сведения за обредността, традиционното облекло и въобще за културата и традициите в Дупнишко. Интервюирала е възрастни хора от цялата бивша Дупнишка околия.

 

Започналата като хоби изследователска дейност на Виктория Крумова постепенно се превръща в професионален интерес. Завършва бакалавърска степен в специалността „Информационни фондове на културно-историческото наследство“ в Университета по библиотекознание и информационни технологии, а в момента се обучава в магистърската програма „Културно наследство и културни институции“ в същия университет. По време на следването си е участвала в различни етнографски експедиции в Странджа и Сакар планина. Допълнително младата и амбициозна Виктория е била част от екипа на дупнишкия музей при археологическото проучване на Раннохристиянската базилика и средновековен храм „Св. Спас“ в с. Червен брег. Също така взе участие в музейния проект „Да везем като баба! Възраждане на дупнишката шевица“.

 

 

Така по естествен път Виктория Крумова стига до конкурса за  уредник в отдел „Етнология и етнография“ на Историческия музей в Дупница. В конкуренция с още девет кандидати за позицията, тя е преминала успешно двата етапа на конкурса - класиране по документи и събеседване пред комисия, и вече заема мястото на доскорошния уредник Десислава Атанасова.

 

Основаните й задачи ще бъдат насочени към опазване, съхраняване и популяризиране на богатото културно историческо наследство на Дупнишкия край. Пред „Камертон“ Виктория сподели, че ще се съсредоточи върху представянето на градския бит и традиционното облекло в Дупнишко от XIX и XX век. „Много се вълнувам от предстоящата си работа в музея. Надявам се с помощта на колегите да допринеса за развитието на отдел "Етнология и Етнография" и заедно да въздигаме институцията Исторически музей - Дупница. Със сигурност тези познания, които съм натрупала ще бъдат полезни за новата ми работа и фолклорните материали, които съм събрала, ще бъдат популяризирани чрез музея“, сподели с нас младата уредничка.