Маргарита Сапунджиева е „Будител на Дупница“ за 2019г.

Учителката от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски” получи наградата тази вечер на официална церемония по случай Деня на народните будители
Снимки: Камертон

 

Маргарита Сапунджиева  получи приза на Община Дупница „Будител на годината“ за 2019 година. Тя е учител по история и цивилизации и география и икономика в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски” и ръководи ученическия клуб „ИстОрика“ в същото училище. Маргарита Сапунджиева е от учителите вдъхновители за своите ученици. В основата на своята работа в клас и в многобройните извънкласни дейности тя поставя като своя голяма цел патриотичното възпитание на децата и младежите. Неизброими са наградите, спечелени от нейните възпитаници на различни конкурси и ученически форуми. Тази година по случай 24 май тя бе наградена с почетното отличие „Неофит Рилски“ за дългогодишна, цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищното образование. Повече за Маргарита Сапунджиева и работата й в училище можете да прочетете тук.  

 

Наградата „Будител на годината“ й бе връчена тази вечер от зам.-кмета Олга Китанова на официална церемония в изложбена зала „Околийската къща“. Дългогодишната преподавателка бе уважена от свои колеги, бивши и настоящи ученици, културни дейци и приятели. Маргарита Сапунджиева поздрави по случай Деня на будители своите колеги, ръководството на училището, партньорите й в извънкласната дейност с учениците НЧ „Ген. Г. Тодоров-2011“, библиотеката към НЧ „Зора“ и Историческия музей. „За мен 1 ноември винаги е бил празник на светлината. Онази светлина, която още Паисий Хилендарски запалва в малката полутъмна килия през 1762 г. Тази светлинка българските учители я поддържат десетилетия наред, за да не угасне. Само с помощта на моите колеги и партньори успявам да накарам децата да научат повече за родната история. Смятам, че така именно те ще запазят българското в себе си", развълнувана бе Маргарита Сапунджиева. 

 

Учителката бе уважена и от директора на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ Виолета Инкьова, която я определи като достоен човек, бликащ от идеи. „Тя всеки ден блика от идеи. Тъкмо свърши едно мероприятие и веднага организира ново. Учениците я обичат и боготворят. Благодарение на нея училището е посланик към Европейския парламент. С многото си мероприятия, които тя прави в училището, миналата година бяхме удостоени със златна монета „Писменост“. Дано да има все повече такива учители като нея“, каза Виолета Инкьова.

 

От името на НЧ „Ген. Г. Тодоров-2011“ секретарят Валентина Кагаранова прочете поздравителен адрес за Маргарита Сапунджиева. Началникът на отдел „Култура, образование и младежки дейности“ Тодор Петков също благодари на преподавателката за нейната работа в полза на учениците и бъдещето на Дупница. 

 

Музикален поздрав към наградената учителка, колегите и всички гости отправиха ученичката от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ Йоана Югова с музикантите от фолклорното трио „Авлига“. В програмата се включи и уредникът на Околийската къща Катя Йоцова със свои изпълнения на пиано.  

 

След церемонията бе представена стихосбирката на поетесата Ваня Стоянова „Завръщане към себе си“. 43-те стиха, които съдържа книгата, са написани само за 3 месеца, а авторката, която е и художник, пише едва от около 5 години. Всички събрани средства от продажбата на нейната стихосбирка тя ще дари на църквата „Св. Параскева“ в с. Стража, където е израснала.