Кюстендилска художничка откри изложба в Дупница

Елеонора Попниколова, дългогодишен уредник на ХГ „Владимир Димитров – Майстора“, е потомка на дупнишки свещеник отпреди Освобождението
Снимки: Камертон

 

Дългогодишният уредник в Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“ Елеонора Попниколова подреди самостоятелна изложба в зала „Джамията“ в Дупница. Авторката представя 25 акварелни платна, предимно пейзажи, създадени чрез техниката „мокро в мокро“, както и със смесена техника с пастел. Откриването на експозицията, която е част от общинската програма за 1 ноември, събра колеги на художничката, общински служители и любители на изобразителното изкуство.

 

Това е деветата самостоятелна изложба на Елеонора Попниколова и първата в Дупница. Художничката се оказа потомствено свързана с града отпреди Освобождението, когато тук свещеник е бил нейният прадядо Никола Стойков. „Много съм горда и изключително задължена към този град, който е свързан с моята фамилия. Не съм гостувала в Дупница за изложба и днешното ми посещение в много интимен план за мен се връзва. През 80-те години заедно с колеги положихме основите на вашата прекрасна галерия „Околийската къща“. За своя 70-годишен юбилей през настоящата година реших, че коренът, годината, Джамията и Дупница са най-доброто място да го запомня“, каза пред „Камертон“ Попниколова.

 

Пред гостите на откриването на изложбата авторката сподели, че създава творбите си задължително само с положителна енергия и никога не го прави с комерсиална цел. През годините това се е превърнал в неин основен професионален закон. „Не съм сложила наименование на изложбата, няма цени, няма продажби, това е моя собственост. При мен идеите идват съвсем спонтанно. Никога на карайте един художник да обясни своите картини. Това е емоционално временно състояние на твореца, нещо, което се ражда. Изкуството е да съблечеш себе си пред непознати. Както писането, така и рисуването не е лесно да бъдат показани. Много е лесно сам човек да си мисли колко е велик, много е трудно да покаже нещата си пред едни много знаещи и можещи хора. Изпитвам едно притеснение от вашите очи, от вашата естетика и преценка“, каза Елеонора Попниколова.

 

Художничката е автор и на две стихосбирки, както и на множество публикации в местни и централни медии.

 

Изложбата й в дупнишката зала „Джамията“ ще остане подредена до 25 номеври.