С кратка церемония малцина почетоха дупнишките народни будители

Венец и цветя на паметника на Христаки Павлович - Дупничанин поднесоха общински служители, читалищни и музейни дейци
Снимки: Камертон

 

С кратка церемония пред паметника на Христаки Павлович-Дупничанин бе отбелязан Деня на народните будители в Дупница. Общобългарският празник, ознаменуващ духовното ни просвещение събра малцина дупничани на площад „Свобода“.

 

В чест на българските просветители, кнжовници, будители и революционери пред паметника на един от най-значимите сред тях венец и цветя поднесоха зам.-кметът Олга Китанова, общински служители, представители на Историческия музей, читалищни дейци и общественици.

 

 

Отново Общинският духов оркестър придаде тържественост на събитието, а директорът на Историеския музей Анелия Геренска припомни същността и значимостта на празника, както и имената на дупнишките народни будители: „Днес честваме Деня на народните будители – на всички онези духовни стожери на българския дух, създали и пренесли във времето езика ни, вярата ни, българското ни народно самосъзнание. По една чудесна традиция, създадена от инициатора за построяването на паметника на Христаки Павлович – Дупничанин, гл. ас. Иван Хаджийски, краевед на Дупница, в утрото на празника, тук пред паметника отдаваме почит на нашите будители - на дупнишките възрожденски учители, просветители, книжовници, духовници и борци за национално освобождение - Христаки Павлович-Дупничанин, Авреки Попстоянов, Христо Димиров-даскал Ристо, Димитър Бисеров-Окулията, Атанасий Чолаков, Георги Икономов и всеки един от тях не е пропуснал да се нарече дупничанин. Да отдадем почит и на хилядите днешни наши будители, учители, културни дейци и да не губят вяра и да пренасят във времето българския дух“.

 

Довечера в зала „Околийската къща“ ще се проведе традиционната церемония „Будител на годината“.