9 партии влизат в новия Общински съвет на Дупница

ГЕРБ губят три мандата, а БСП прибавят един с разлика между изборните резултати на двете големи партии от около 4%
ОИК - Дупница, снимка: Камертон

 

Девет партии вероятно ще влязат в новия Общински съвет на Дупница, показват прогнозните резултати при обработени 98, 79% от протоколите на секционните избирателни комисии. Според изчисленията на предизборните щабове за един общински съветник са необходими около 500 гласа.

 

Така ПП ГЕРБ с 3 725 гласа (23,10%) ще имат 8 съветници, с трима по-малко от предходния местен парламент. БСП за България имат 3 045 гласа (18.88%) и вероятно ще имат 6-ма съветници, с един повече. СДС печели пет мандата с 2 145 гласа (13.30%), ПП Глас Народен – четири мандата с 1 738 (10.78%), БДЦ (партията на Ковачки) – три мандата с 1 392 гласа (8.63%). Местна коалиция „Земеделски народен съюз“ (Движение Гергьовден и Съюз на свободните демократи) с 742 (4.60%) печелят два мандата, Местна коалиция Движение ЗАЕДНО за промяна с 646 (4.01%) – също два мандата. Толкова съветници влизат и от Партията на зелените с 625 гласа (3, 88%). Един общински съветник ще има АБВ  с 540 гласа (3.35%).

 

Това са прогнозни резултати, макар и на база близо 100% обработени протоколи от СИК. Работата на Общинската избирателна комисия продължава. Все още не са обобщени данните от преференциалния вот, затова не могат да бъдат посочени имената на новите общински съветници. За съжаление, именно преференциалния вот обърка масово избирателите и недействителните бюлетини са изключително много. Най-честата грешка е била отбелязване в бюлетината само на преференциален номер на избрания кандидат, без да бъде отбелязан и номера на партията или коалицията, която го издига. От грешката са ощетени всички участници в изборите за общински съвет.   

 

7% се запазва разликата между броя на гласовете за кандидатите за кмет Методи Чимев и Първан Дангов при обработени малко над 98% от протоколите на СИК. Крайният резултат ще бъде определен на балотаж между двамата.