В. Войнов преди юбилея на ФТА „Актавис“: „Единствената ми мисия е да пазя българщината“

Ансамблите на хореографа родолюбец празнуват четвърт век на сцена. За 25 години през фолклорната школа на Воин Войнов са преминали над 7000 танцьори.
Снимки: КАМЕРТОН (архив)

 

Фолклорен танцов ансамбъл „Актавис“ и Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Дани“ навършиха 25 години на сцена. Танцьорите на хореографа Воин Войнов ще отпразнуват юбилея си с голям концерт на 18-ти октомври. Любимците на дупнишката публика ще представят в театралния салон обзор на всички хора, изиграни от двата състава през годините. В програмата са включени не само традиционните български, но и еврейски, каракачански и цигански танци от Дупнишкия край. Ще бъдат представени и два нови танца.

 

 

ФТА „Актавис“ и ДЮФА „Дани“ са изключително ценени от дупничани. Спектаклите им, съчетаващи магията на българското хоро със силни патриотични послания, обичайно препълват театралния салон и винаги предизвикват фурор сред публиката. В основата на този успех е Воин Войнов, който има вече 40-годишен стаж като хореограф, а танцува от 1973 г. За първи път влиза в танцувална зала, когато е в седми клас при първия дупнишки хореограф Славе Ситнилски. Днес Войнов ръководи Фолклорно танцово сдружение „Дупница 2000“, което включва ФТА „Актавис“ с близо 70 танцьори, ДЮФА „Дани“ с над 75, децата от четири детски градини в района на Дупница и подготвителни групи за деца. Последните се ръководят от неговата съпруга Галя Войнова. Общо всички танцьори са повече от 300.

 

 

Най-голямата група, която Войнов е ръководил досега, е в периода от 1992 - 1994 г. Тогава при него са танцували 680 души. До 2017 г. хореографът си е водил записки за това колко деца са преминали през школата на ФТА „Актавис“ за 23 години. Без последните две години танцьорите стигат рекордната бройка 7 000.

 

Не мога да си представя да спра да танцувам. Танцът е моят живот. Тази професия никак не е лесна, но само ако си я вършиш както трябва. Ако гледаш да претупаш нещата, само за да им вземеш парите на децата, по-добре не се захващай. Не съм правил никога равносметка защо правя всичко това. Имам една единствена мисия и тя е да запазя българщината“, сподели пред „Камертон“ Воин Войнов, чиято голяма болка е подмяната на българската история. Неговият начин да се противопостави е чрез фолклорното изкуство, но разкрива, че това е било повод за натиск спрямо работата му. Воин Войнов разказа, че преди години, когато започва да формира идеята си за спектаклите, е помолил за помощ покойния историк проф. Божидар Димитров. Той му е предоставил необходимите материали за информация, но го е предупредил, че времето не е подходящо за подобни проекти. Предупредил хореографа за предстоящи неприятности и натиск от политически структури. Оказал се прав. Скоро Войнов започнал да получава телефонни обаждания от представители на политически партии, които заплашително го съветвали да не показва в спектаклите си „лъжливи“ исторически събития, свързани с турското робство.

 

 

Ако тези деца не се обучават още като малки, какво ще се случи? Подмениха ни историята. В момента масово сърби и македонци ни ограбват фолклора. Сърбите вече и костюмите си купуват от България и казват, че са техни национални. Това е кражба на нашите традиции. Има и нещо друго, нашите управляващи го разрешават. Навремето, когато започнах да излизам с ансамбъла в чужбина, тряваше да правя задължително описи и списъци на костюмите. На митницата се проверяваше всичко, както на тръгване, така и на връщане. Това вече не се случва. Всичко се прави умишлено, за да загине нашата нация “, убеден е Воин Войнов. 

 

Според него най-подходящото време едно дете да започне да се обучава на фолклорни танци е около 4-годишна възраст. По този начин от рано то може да осъзнае своята национална култура, която повлиява на възпитанието и го учи да усеща енергията на танца. Воин Войнов е доволен, че много от неговите възпитаници продължават своето фолклорно образование.  Но дори да не го продължат, хореографът е спокоен, че танците и школата са повлияват положително в личностното израстване на неговите ученици.

 

„На всички мои бивши и настоящи танцьори пожелавам най-вече здраве“, поздрави ги по повод юбилея Воин Войнов.

 

Въпреки че до празничния концерт остават близо две седмици, билетите вече са разпродадени. Освен местната публика ФТА "Актавис“ и ДЮФА „Дани“ очакват и гости от Събрия и Северна Македония. 

 


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.