Извънредна акция „Чистота“ в ж.к. „Дупница“ предизвикаха кандидатите на БСП за местна власт

Сигналите и молбите на жителите на квартала за редовна поддръжка на междублоковите пространства и детските площадки от пет години са без никакъв резултат. Но заради обявената за тази вечер среща с гражданите на кандидатите за местна власт на БСП през деня Община Дупница организирала извънредно почистване на занемарения квартал в центъра на града.

 

Извънредна акция „Чистота“ изненадала днес жителите в занемарения от общината жилищен комплекс „Дупница“. Сигналите и молбите  им до кметството за редовна поддръжка на междублоковите пространства и детските площадки от пет години са без никакъв резултат. Но заради обявената за тази вечер среща с гражданите в квартала на кандидата за кмет на БСП Първан Дангов и кандидат-съветниците от листата на социалистите през деня е било организирано почистване. Това разказаха дупничани, дошли да споделят проблемите на квартала си с основните опоненти на управляващите. „Тук не бяха стъпили да чистят от най-малко един месец. Сега разбираме причината“, обърна се възрастна жена към Първан Дангов и придружаващите го кандидат-съветници от БСП Станислав Павлов, Илиан Дойчев, Драгостин Драганов, Николай Тасев, Ивайло Петров, Асен Илиев, Евгения Давидкова, Габриела Златанчева.

 

 

Ж.к. „Дупница“ е един от най-проблемните квартали в града, независимо от благоустрояването му по европейски проект преди пет години. Жителите споделиха с кандидатите за местна власт това, което алармират пред медии и община от години. Липсата на редовно почистване и поддръжка на детските площадки, зелените площи и междублоковите пространства са само малка част от неудобствата. Хората тук буквално са подложени на терор от младежи с противообществени прояви, които се събират в беседката между двете детски площадки. До късно през нощта те играят комар, употребяват алкохол и наркотици, вдигат шум. „Обаждаме се на полицията, на тел. 112, на кой ли не. Идват полицаи, а младежите ги псуват и ефектът е никакъв“, оплакаха се потърпевшите. „Всякаква сган се събира в изоставения КЕЧ. Недопустимо е това да се случва на метри от центъра на Дупница и полицейското управление. Как е възможно такова нехайство към държавен имот“, негодуват хората. „Проблемите са ни много, не са нерешими. Просто няма никаква воля за това от страна на управляващите“, коментира жителка на ж.к. „Дупница“.   

 

 

Картината допълва хаосът на общинския пазар, който се намира в същия квартал. „В пазарните дни сряда и събота, когато тук се стичат хора от целия град и селата, ситуацията е неописуема. Всички буквално са един върху друг. Всеки паркира, където му попадне. Колите са навсякъде, включително върху зелените площи. Огромните камиони на търговците ежедневно са там, рушат бордюри, тротоари, общинско имущество. Отговорните институции обаче нехаят. Контролът е изключително занижен“, разказа кандидат-съветникът от БСП Илиан Дойчев. Той е добре запознат с проблемите на квартала, тъй като тук живее и от години като гражданин се бори за решаването им.

 

Илиан Дойчев е под № 8 в кандидатската листа за съветници на БСП - Дупница

 

Това, което липсва е комуникация между Община Дупница и Районното управление на полицията. Трябва да се помисли и за монтирането на камери в квартала. За постигането на някои неща не са необходими много пари, а просто желание и воля. Не съм тук да давам празни обещания и да правя високопарни изявления. Точно това не обичам в политиката. Много е важно обаче кандидат-съветниците сега и вече избраните съветници след изборите да стигнат до малкия човек, да чуят неговите проблеми. Много често хората се притесняват да отидат да се оплачат на кмета. Затова общинските съветници трябва да са непрекъснато в пряк контакт с гражданите“, коментира Илиан Дойчев. Според него срещи като днешната трябва да се провеждат по кварталите в Дупница и след изборите под формата на редовни приемни за граждани на съветниците. Илиан Дойчев е бизнесмен, който се занимава с внос на автомобили от Италия. Членува в БСП от 5 години, но за първи път е кандидат за местната власт. Убеден е, че има какво да даде за промяна в управлението.      

 

 

Липсата на контрол от страна на местната власт във връзка с нерешените проблеми в ж.к. „Дупница“ изтъкна и кандидатът за кмет на БСП Първан Дангов. „Вярно е, че напоследък хората като че ли започнаха да пазят и да се грижат най-вече за онова, което е зад входната врата на дома им, но не и за обществените пространства. Но за да се създаде усещане у хората, че трябва да опазват общественото имущество, трябва и контрол. Колко вандали са заловени, колко души са установени и наказани за увреждане на общинска собственост или за замърсяване на обществени пространства?“, попита риторично Първан Дангов.

 

Следващата среща с граждани на кандидатите за местна власт на БСП, които ще се състезават на изборите под номер 56 в интегралната бюлетина, ще се проведе утре (3 октомври) в квартал "Южен“.   

 


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ СА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!