Румяна Гиргинова: Защитих позицията си гласно и бях пенсионирана

Бившият дългогодишен директор на ОУ „Евлоги Георгиев“ в Дупница обясни, че навършването й на пенсионна възраст е формално основание за отстраняването й, а действителната причина е разминаване на нейната визия за развитие на училището с тази на общинското ръководство.
Снимка: КАМЕРТОН

 

Бившият директор на ОУ „Евлоги Георгиев“ Румяна Гиргинова не е освободила поста по свое желание. Това потвърди пред „Камертон“ самата тя. Гиргинова обясни, че навършването й на пенсионна възраст е формално основание за отстраняването й от училището. Действителната причина е разминаване на нейната визия за развитие на ОУ „Евлоги Георгиев“ с тази на общинското ръководство. „Защитих позицията си гласно и затова използваха факта, че съм навършила възраст за пенсиониране и бях освободена, което е и тяхно право. Така че няма драма“, каза Румяна Гиргинова.

 

Тя визира отказа на Община Дупница и РУО – Кюстендил да утвърдят три паралелки за първокласници, както и нерешения проблем с двусменния режим на обучение в училището. „План-приемът се утвърждава от началника на РУО по предложение на кмета на общината. На нас не ни бе разрешено да сформираме три паралелки. С решение на общинското ръководство ни бяха позволени две, въпреки че, както всяка година, имахме желаещи за три групи. Това беше желанието и на Обществения съвет, и на Родителското настоятелство, и на учителския колектив. Аз защитих позицията на всички тях и своята позиция. Визията ни за училището обаче се размина с тази на общинското ръководство в частност с тази на кмета и на началника на отдел „Образование“, коментира Румяна Гиргинова.  

 

Според нея целта на общинското ръководство е да бъде отменен двусменния режим в училището, но не чрез инвестиция в разширяване на базата, а чрез намаляване на приема в първи клас и съответно броя на учениците. "Казах им истината. Това, че със средства на училището успяхме да изградим една пристройка, но вече нямаме възможност и този ангажимент трябва да бъде поет от общината и държавата“, добави Гиргинова.   

 

Няма драма в пенсионирането ми. Аз съм деен човек и няма да остана настрана, така, както се надяват някои хора. Ще намеря начин да помагам, да бъда полезна и позицията ми отново ще се чува“, категорична е бившата дългогодишна директорка на ОУ „Евлоги Георгиев“.

 

Предизвестието за пенсиониране й е било връчено от началника на РУО – Кюстендил Мая Стойчева на 23 юли. То е било със срок от два месеца, който е изтекъл няколо дни след Първи учебен ден. В момента временно изпълняващ длъжността директор на училището е Райна Александрова. Предстои провеждането на конкурс за поста.