РИОСВ – Перник най-после установи, че уж закритото сметище на Дупница си работи с пълна сила

При проверката вчера инспектори са констатирали, че в депото се изсипват битови и строителни отпадъци. Освен това не се извършва запръстяване и не е осигурено достатъчно количество земна маса за гасене. Община Дупница ще бъде санкционирана. Въпреки уверенията на общинската еколожка Десислава Борисова, че ще бъде наета допълнителна техника за запръстяване, ситуацията на сметището не е овладяна и днес отново гори.

 

Куп нарушения е установила РИОСВ – Перник при проверката, извършена на горящото сметище вчера. От съобщението на сайта на екоинспекцията става ясно, че закритото депо за неопасни отпадъци в местността Злево всъщност си функционира, в което дупничани, които са принудени да търпят обгазяването цяло лято, бяха убедени и досега. Ето какво пише в съобщението на сайта на РИОСВ – Перник:

 

Експерти от РИОСВ - Перник извършиха проверка по сигнал за замърсяване на атмосферния въздух и остра задушлива миризма в района на гр. Дупница. Установено е, че неприятните миризми са от запалване на закритото общинско депо за неопасни отпадъци. По време на проверката експертите са констатирали, че товарен автомобил на сметоизвозваща фирма изсипва битови отпадъци в закритото депо, а друг камион разтоварва  строителни отпадъци (тухли, керемиди, клони от дървета). В близост до ската на депото има наличие на отпадъци от асфалтови парчета. Установено е, че не се извършва запръстяване. Не е осигурено достатъчно количество земна маса за потушаване на възникналото запалване. Във връзка с направените констатации на община Дупница ще бъде съставен акт за установяване на административно нарушение“.

 

 

Припомняме, вчера началникът на отдел „Екология“ Десислава Борисова прикани, който може да загаси сметището, да дойде и да го загаси. Тя заяви, че не се притеснява „нито от институции, нито от никой“. Обясни, че изгорелите и все още тлеещи отпадъци на претоварната площадка били „закъсали“ там от месец април, защото сепариращата площадка във  „Филиповци“ има почивни дни, а и камионът, с който се извозват дупнишките боклуци, е с недостатъчен обем. Въпреки това според нея Община Дупница правила всичко възможно, за да спре обгазяването. Борисова увери, че ще бъде наета допълнителна техника за запръстяване, ситуацията на сметището обаче и днес не е овладяна и продължава д гори.  

 

Както вече съобщихме по-рано днес, Районната прокуратура в Дупница също започва проверка на сметището, което би трябвало да не функционира от 1 януари 2018 година. 

 


  Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.