Главният еколог на Дупница: Който може да загаси сметището, да дойде и да го загаси

Потвърдиха се сигналите, че горят отпадъци на претоварната площадка в местността Злево. И те обаче се самозапалвали. "Закъсват" там заради почивните дни на сепариращата площадка във "Филиповци" и малкия обем на общинската гондола, която ги извозва, обясни главният еколог на Община Дупница Десислава Борисова. „Аз казах и на РИОСВ, не ме притесняват нито институции, нито никой. Проблемът ще се реши единствено с рекултивацията“, заяви пред журналисти еколожката, докато зад гърба й тлеят „закъсалите“ отпадъци.
Снимки: КАМЕРТОН

 

Купища отпадъци, събрани още през месец април, все още не са извозени от сметището в Дупница и горят. Това видя репортер на „Камертон“, след като с предварителна уговорка и разрешение на кмета Методи Чимев бе допуснат на сметището заедно с други колеги. С журналисти разговаря общинският еколог Десислава Борисова в присъствието на говорителя на кметството Христо Апостолов.   

 

 

Стана ясно, че не само отпадъците в закритото основно тяло на сметището горят, но и тези на претоварната площадка, а обяснението на началника на общинския отдел „Екология“ Десислава Борисова е, че и те се самозапалват. През месец април сепариращата площадка в индустриална зона „Филиповци“, с която Община Дупница има договор, имала няколко почивни дни и не приемала отпадъци. През това време на претоварната площадка в Дупница се натрупали купищата боклуци, които заради неблагоприятни метеорологични условия се самозапалили. Оттогава, вече пет месеца, тлеят, затова не могат да бъдат извозени. Чака се да спрат да горят и едва тогава ще може да се транспортират във „Филиповци“. Подобни ситуации се получават при повече почивни дни покрай национални и други празници, а самозапалването при определени условия става само за 3-4 дни след изсипването на отпадъка на площадката, обясни Десислава Борисова.

 

 

Друга причина за „закъсването“, по думите й, на отпадък върху претоварната площадка е недостатъчният обем на гондолата, която използва общината за транспортиране. Борисова посочи, че достатъчно е два дни да не работи сепариращата площадка, за да се получат „планини“ от боклук на площадката в Дупница, които пък, докато бъдат извадени оттам, се обгазяват и запалват.  

 

 

Същевременно непосредствено до основното тяло на сметището се трупат други „планини“ от отпадъци. Те обаче са подготвени за траспортиране, увери Десислава Борисова. За доказателство ни посочи товарните дейности, които се извършваха в момента на посещението ни и след проверка на РИОСВ – Перник, извършена по-рано днес по сигнал на Зеления телефон.

 

    

 

Десислава Борисова отново подробно разясни причините за самозаплавено на старото сметище. За пореден път тя подчерта, че  Община Дупница прави единственото, което е възможно, а именно запръстяване. Заради остарялата технология на съоръжението и неохлаждания, трупан 60 години отпадък, обаче запръстяването е неефективно, посочи еколожката. Причината проблема да ескалира това лято Борисова обясни с големи горещини и валежи през последните две години, което благоприятства процеса на самозапалване.  

 

"Ситуацията е изключително неприятна. Няма какво да се оправдавам. Аз и на РИОСВ казах, не ме притесняват нито институции, нито нищо. Който може да загази сметището, да дойде и да го загаси“, категорична е Десислава Борисова.

 

Все пак, след обгазяването на Дупница от тази нощ, Общината ще наеме допълнителна техника, с помощта на която да се засили запръстяването в основното тяло на сметището, стана ясно още днес.

 


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.