С кратко тържество отбелязахме Съединението в Дупница

Честването на един от най-светлите върхове в следосвобожденската ни история събра малцина дупничани
Снимки: КАМЕРТОН

 

С кратка церемония пред паметната плоча на дупнишките опълченци днес бяха отбелязани 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Честването на един от най-светлите върхове в следосвобожденската ни история събра малцина дупничани.

 

 

Венци и цветя на паметника поднесоха общински съветници, служители на общинска администрация, представители на СОСЗР, НЧ „Ген. Г. Тодоров“, таекуондисти от СК „Гладиатор“, ученици и общественици. Отсъства кметът Методи Чимев, а част от почивния си ден не отделиха за събитието и тримата му заместници.

 

 

 

Затова пък, както винаги, честването не бе пропуснато от Духовата музика на Дупница. Изпълненията на музикантите за пореден път изпълниха с патриотичен дух и придадоха тържественост на церемонията.


 

Манифеста на княз Александът I Батенберг, с който е обявено Съединението, прочете подполковник. о.з. Боби Иванов. Тематична програма, подготвена от НЧ „Ген. Г. Тодоров“, изнесоха ученичките Валерия Попева и Стиляна Михайлова. Двете представиха историческа справка за паметното събитие от 1885 г. и рецитираха стихотворения на Иван Вазов и Атанас Далчев.

 

 

 

Женската певческа група „Джермина“ от НЧ „Пробуда-1926“ изпълниха песните „Джерман“, „Дупница“ и „Гукай ми, гукай гугутке“. 

  


Последвайте страницата на КАМЕРТОН във Фейсбук.