Кметът Чимев спокоен, че няма вина за пожара под моста на АМ „Струма“

Вина не признава и собственикът на „Феникс – Дупница“ Кольо Илиев
Снимка: Камертон

 

Кметът Методи Чимев е спокоен, че няма вина за пожара под моста на АМ „Струма“. На пресконференция на мястото на инцидента той показа писмата, които е изпратил до Агенция „Пътна инфраструктура“ и РИОСВ – Перник. С тях той сигнализира двете институции за нерегламентирано депониране на отпадъци в района на магистралата от страна на „Феникс – Дупница“ и изразява безпокойството си именно за опасността от възникване на пожар.

 

Писмата обаче са изпратени още преди повече от една година. Сигналът до АПИ е от м. април 2018г., а сигналът до РИОСВ е от м. юни същата година. Двете институции не са реагирали, а Методи Чимев е спрял кореспонденцията с тях дотук. „При това положение, кажете ми вие чия е вината за инцидента“, заяви градоначалникът, визирайки сигналите си до АПИ и РИОСВ. Градоначалникът посочи още, че Община Дупница е съставяла и актове на „Феникс – Дупница“ във връзка с депонирането на отпадъци върху земеделски земи извън територията на предприятието. Така според Методи Чимев общинската администрация е направила всичко, което й позволяват правомощията.

 

Собственикът на „Феникс – Дупница“ Кольо Илиев от  своя страна заяви, че изгорелите боклуци не са негови. По думите му пожарът е възникнал на 20 метра от площадката на предприятието, където е образувано нерегламентирано сметище от граждани. Проблемът е възникнал заради липсата на депо за отпадъци в Дупница. Хората няма къде да си хвърлят боклука, тъй като сметището в м. Злево вече не го приема и след работното време на „Феникс – Дупница“ идват и го оставят край площадките на предприятието. „Подобни нерегламентирани сметища има и на други мества в покрайнините на Дупница. Само на 200 метра оттук има друго нерегламентирано сметище, а под следващия мост на АМ„Струма“ са изхвърлени огромно количество автомобилни гуми. Е, аз ли да ги изчистя и тези сметища?“, попита Кольо Илиев.

 

Той отрече първоначално заявеното от него пред нацонални медии, че при пожара са горели отпадъци, приготвени за изгаряне в ТЕЦ – Бобов дол. „На ТЕЦ-а предаваме само RDF. Това е изчистен отпадък, балиран е и се намира на площадката на „Феникс – Дупница“. Това, което горя бяха автомобилни гуми, оставени тук от граждани, тъй като няма къде. Не са горели и опаковките за лекарства. Площадката на „Феникс“ не е засегната. Пожарът горя на 20 метра от нея в посока Благоевград“, каза пред „Камертон“ Кольо Илиев.