Вълна от недоволство срещу неадекватната реакция на Общината при снеговалежа

Линейка на Спешния център заседна в снега на ул. „Велико Търново“ снощи.. Пациентът чака помощ един час. "Беше кошмар!" , възмущават се медиците.
За рисковата ситуация със заседналата в снега линейка пред "Камертон" разказва Милена Манова

 

Вълна от недоволство в социалните мрежи предизвика неадекватната реакция на Община Дупница в зимната обстановка от началото на седмицата. Снимки и видеоклипове, публикувани във Фейсбук от граждани, направиха нелепи съощенията на институциите за „нормална при зимни условия обстановка“, „почистени и опесъчени пътни артерии“, „готовност за реакция при по-обилен снеговалеж“.

 

Така изглеждаше днес преди обяд улицата покрай ОУ "Кирил и Методий". На снимката по-долу ще видите, че снегорин все пак минава близо до училището, но само по ул. "Венелин".

 

Ситуацията в Дупница се усложни снощи след 17.00 часа, защото едновременно с продължаващия снеговалеж пътните настилки се заледиха. Най-тежко беше положението по второстепенните улици в града, които никога не се почистват. Те не са ангажимент на снегопочистващата фирма, тъй като Община Дупница дори не ги залага в договора си с нея. Така главните улици са сравнително обезопасени, но водачите са поставени в невъзможната ситуация да прелетят до тях, тъй като друг начин, за да излязат с автомобилите от домовете си няма.

 

 

Заради непочистените второстепенни улици снощи в риск беше поставен пациент, нуждаещ се от спешна помощ, както и извиканият на адрес екип на Спешния център. Един час беше необходимо на медиците, за да стигнат до пациента, тъй като линйката им заседна в снега на ул. „Велико Търново“. За инцидента пред репортер на „Камертон“ разказа фелдшерката Милена Манова.

 

Беше кошмар! Заседнахме на ул. „Велико Търново“ в снега и гумите започнаха да буксуват. Преди това се опитахме да минем по различни пътища, но линейката не успя да мине по второстепенните стръмни улици в района. Имахме късмет, защото добри хора ни помогнаха и посипаха улицата със сгурия от печките, за да може линейката да се обърне и да излезе. Ако не бяха тези мили хора, нямаше да можем да се измъкнем. Имаше опасност линейката да се спусне като шейна надолу по върлото и да катастрофира.  

 

Можело е вчера да се хвърли пясък или друг материал, защото вчера към 17:30 часа пътищата вече бяха заледени. С нашия екип видяхме как на улица „Велико Търново“ пешеходци падаха и ставаха в снега.

 

В такава зимна обстановка второстепенните улици ни създават много проблеми, защото Дупница е град на много нива, има много стръмни улици, които са нависоко и няма как да минаваме по такива улици, трудни са за обслужване. Почистване е необходимо не само на главните артерии, но и на второстепенните улици. Молбата ми е към общината, въпреки че не знам с колко снегорини разполагат. Не може да има оправдания, че снегът ни е изненадал. За него се знаеше от две седмици и не могат да се оплачат, че са били неподготвени. Въпреки всичко, не се бяха активирали сериозно.

 

Проблемът е, че при спешни ситуации не можем да стигнем до подаден адрес навреме. И да съчувстваш и да искаш да помогнеш, не можеш да реагираш. Разбира се общината може да съдейства не само в зимния сезон, но и като се ремонтират по-често улиците в града, защото дупките също много ни затрудняват. Важно е ремонтите да са качествени, а не се поправят проблемните улици през две години“, коментира Милена Манова.

 

За щастие, забавянето на екипа на Спешния център снощи с един час не е било фатално за пациента. „Но ако животът му беше в опасност и не бяхме стигнали навреме?“, питаха се днес медиците в Бърза помощ.

 

Видеоклип, в който е заснет момент от инцидента с линейката снощи, можете да видите тук:

https://www.facebook.com/tania.dancheva.71/videos/1586455208118096/ 

 

 

 

 

Във връзка със зимната обстановка днес от пресцентъра на Община Дупница съобщиха следното: „Няма сигнали за бедстващи хора на територията на общината. Машините на фирмата по снегопочистване работят от 4.00 часа през нощта и ще продължат да работят с пълен капацитет. Главните улици са проходими при зимни условия. Вече сме направили организация за почистване на второстепенни улици в града, както ръчно, така и с техника на общината, там където фирмата по снегопочистване няма ангажименти. Има улици от по-високите квартали на Дупница с навявания от преспи, но ще направим всичко по силите си, за да осигурим проходимост. Най-голяма е снежната покривка в селата Бистрица и Самораново, където също сме взели мерки.  Гражданите могат да сигнализират денонощно на 0701 5 92 59 и 0879 523 474“.

 


Станете наш автор или подайте сигнал. Вижте повече тук: