Овладян е пожарът под моста на АМ „Струма“, боклуците били подготвени за изгаряне в ТЕЦ – Бобов дол

Очаква се огънят да бъде напълно потушен до обяд
Снимка: Vesti.bg

 

Пожарът, възникнал в района на „Феникс – Дупница“, под моста на АМ „Струма“, е овладян и до обяд се очаква да бъде напълно потушен. В момента продължава гасенето на фронт около 200-300 метра, гасят 2 противопожарни екипа с 10 пожарникари и 1 екипа с 10 горски служители. Балите с пластмасови отпадъци са изнесени извън района на съоръжението и се доугасяват чрез обливане. Няма опасност да бъдат засегнати имоти на граждани, живеещи в близките села, уверяват от Областната дирекция на МВР в Кюстендил.

 

В пожара са изгорели около 1000 дка стопански площи в посока Балановски рид.

 

Междувременно собственикът на „Феникс – Дупница“ Кольо Илиев призна, че отпадъците не е било редно да се складират под съоръжението на АМ „Струма“. Илиев подозира умишлен палеж, тъй като лично е видял, че от моста е хвърлено  „нещо запалително“, от което огънят е лумнал мигновено.

 

Във всичките си медийни изяви Кольо Илиев оповести също така, че изгорелите тоновете боклуци са били предназначени за изгаряне в ТЕЦ – Бобов дол. Както е известно, топлоцентралата вече има разрешение  за смяна на горивото и да изгаря отпадъци и от месец май започна да получава доставки,  голяма част от които са отпадъци от Италия.  

 

Все още от РИОСВ – Перник не са оповестили какъв е ефектът върху въздуха вследствие на пожара. От АПИ също не са съобщили дали е увредено съоръжението на АМ „Струма“.

 

Другият пожар в Дупница, който възникна в местността Кършия, е обхванал 30 дка низово горски насаждения. Огънят е угасен от 4 противопожарни екипа, горски служители и доброволци. Материални загуби не са допуснати, спасени са 100 дка смесена гора.