Увеличават се случаите на СПИН/ХИВ в областта

На 13 август дупничани ще имат възможност да се изследват безплатно за болестта
От началото на 2019 г. диагностицираните със заболяването са петима души

 

Пет случая на СПИН/ХИВ са регистрирани от началото на тази година в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Кюстендил. За сравнение, през цялата 2018 година диагностицираните със заболяването са били шестима, в периода 2014 – 2017г. са регистрирани по три случая годишно, а през 2011г. и 2012г. няма случаи на ХИВ/СПИН в Кюстендилска област, сочи статистиката на РЗИ.

 

В национален мащаб тези дни започна поредният етап от целогодишната Национална антиспин кампания, чиято цел е да насочи  вниманието на обществото  към проблема и да мотивира хората към отговорност  към собственото си здраве. Мероприятията ще продължат до 15 септември.

 

В Дупница на 13 август всички желаещи граждани ще имат възможност да се изследват безплатно и анонимно за ХИВ/СПИН. Мобилната лаборатория на РЗИ – Кюстендил ще бъде разположена на централния площад „Свобода“ за времето от 11.00 до 14.00 часа на площад „Свобода“. Експертите от здравната инспекция също така ще консултират пациентите  и ще раздават здравно-образователни материали и презервативи.