Центърът за бездомници в Дупница е почти готов

Отварят го за бедстващи от 1-ви декември
Снимка: Община Дупница

 

Центърът за кризисно настаняване на бездомни лица в Дупница е почти готов, съобщават от общинския пресцентър. Сградата, която се намира в близост до Спешния център и Хирургичния блок на Общинската болница, вече е оборудвана със спални помещения, санитарни възли и трапезария. Центърът ще започне да приютява бедстващи хора от 1 декември тази година. Според решението на Общинския съвет, с което бе разкрита услугата, тя ще бъде сезонна – до 31-ви март.

 

Ще се предлага подслон на бедстващи бездомници за една нощ - от 18.00 ч. вечерта до 10.00 ч. на следващия ден, както и топла храна за вечеря, при възможност и облекло. При необходимост заетите четирима души персонал ще съдействат и за оказване на медицинска помощ.

 

Капацитетът на Центъра за кризисно настаняване на бездомни лица е 12 места. Ще се финансира от общинския бюджет с до 40 000 лв. на сезон.

 

Както вече писахме, Община Дупница подготвя изграждането и на Център за временно настаняване, който се очаква да бъде финансиран по ОП„Региони в растеж“.Проектът предвижда обгрижването на обитателите на Центъра от специалисти и търсене на възможности за квалификация, курсове и/или постоянно настаняване на лицата, като за целта ще бъде построена нова сграда в съседство на ЦНСТ "Надежда".