60 градуса и с дебит 45 л/сек е минералната вода, открита в с. Бистрица

Топлата вода в Дупнишко била открита още през 60-те години на миналия век. Инициативата тогава била на държавната власт, но проучванията били прекратени. След промените Методи Чимев е третият поред кмет, който прави опити за добив на минерална вода. Очаквано резултатите от последните проучвания бяха представени официално малко преди изборите за местна власт.
Резултатите от последните проучвания за минерална вода в Дупнишко бяха представени официално днес от проф. Костадин Щерев. Снимки: Община Дупница

 

Около 60 градуса е минералната вода, която е открита в село Бистрица. Това каза проф. Костадин Щерев, който е ръководил проучванията в района на община Дупница през последните около две години. Проф. Щерев, д-р инж. Васил Петров и д-р инж. Илиян Джобов бяха в Дупница, за да покажат доклада от работата си.

 

Между 45-50 литра в секунда е дебитът на минералната вода в Бистрица, а целта която се преследва с първата сонда е около 20-25 л/секунда, смята проф. Щерев. В момента община Сапарева баня добива около 11 л/секунда, а във Велинград са 5 л/секунда, посочи като пример експертът. Като качества водата е от същото семейство, каквато е в Сапарева баня, стана ясно още на презентацията днес.  

 

"Спряхме се на три терена в Бистрица. Единият бе частен и отпадна. В съседство на него имаше общински терен, където проведохме проучванията. Използвали сме специално закупена техника, която прави проверка до 1200 метра. В първата точка минералната вода е под това равнище и нямаше как да определим дебит, температура и другите характеристики. Другият терен бе в района на детската градина в селото и там получихме отличните резултати на 900-1000 метра“, каза още ръководителят на екипа от учени.

 

Той прави проучвания в района на община Дупница три пъти от 60-те години на миналия век до сега. Топлата вода е открита още при първите проучвания по времето на социализма, но за тогавашната власт това не било приоритет и дейностите са прекратени, разказа професорът. По информация на „Камертон“ се възобновяват по инициатива на бившия кмет д-р Панчо Панайотов през 90-те години, но и тогава реален резултат няма. Щафетата поема около 15 години по-късно екипът на бившия кмет Атанас Янев, като проучванията отново са под ръководството на Костадин Щерев. Документите от работата му са предадени на настоящия екип, който им обръща внимание в настоящия си втори мандат.  

 

"Открихме я още през 1961 година, когато правихме сондажите в региона. Първо в Овчарци, а след това в Бистрица. На 385 метра дълбочина в землището на Бистрица температурата бе в порядъка на 45-50 градуса, а самата вода е в диапазон от 900 до 1000 метра около 60 градуса. Тя е от едно семейство на водите в региона като тази в Сапарева баня и Долна баня. По никакъв начин водата под Бистрица няма да вземе тази на Сапарева баня, тъй като нямат нищо общо", коментира проф.Щерев. Той показа и първия изготвен атлас от Института за изследвания, който е от 1971 година и е обобщил в себе си цялата информация от 10-годишното проучване на различни места в България.

 

"Станке Димитров тогава отговаряше и попадаше на база откритите води и климатични възможности, които дава Рила за един от 6-те центъра в България за крайградско и спортно възстановяване, рехабилитация, лечение на различни болести. В Крайни дол например на около 300 метра под земята индикацията бе за 42-45 градуса минерална вода. Това бе другото място, където сме правили сондаж. В самия град не сме открили находище на нормална дълбочина, но в околни села има предпоставки, които не сме изследвали. От правителството тогава отбелязаха, че информацията е наистина много ценна и важна, но приоритетите са други, а и туризмът бе затворен за Запада. Не сме дорасли още за този вид развитие, но ще му дойде времето, отбелязаха при предоставянето на данните управляващите тогава. 10 години труд стоят 50 години в очакване на реализацията", посочи проф. Щерев.

 

 

Кметът Методи Чимев от своя страна разясни, че необходимата първоначална инвестиция, за да започне добив на минерална вода, е около 1 млн. лв. Около 690 000 – 700 000  лева струва сондажът и около 150 000 лв. - следсондажните дейности. Вариантите за финансиране са безвъзмездна помощ от държавата или собствени средства от общинския бюджет.

 

Както се очакваше, презентацията на намеренията на кметския екип да добива минерална вода бе организирана малко преди изборите за местна власт, за която се кандидатира в същия състав. Припомняме, подобна презентация, но на проект за изграждане на ски зона в Дупница, бе организирана от настоящия кметски екип и преди кметските избори през 2015 г. Проектът бе сред предизборните обещания на градоначалника, но до момента не е осъществен.