Родилното отделение за 3 месеца от нерентабилно се превърна в печелившо

Общинската болница стопила над 800 000 лв. от задълженията си и излязла на печалба с над 500 000 лв. за първото 6-месечие на годината, отчете прокуристката Мария Жайгарова пред съветниците, които бурно я аплодираха.
Мария Жайгарова, снимки: Камертон

 

С аплодисменти, пожелания за още по-добри резултати и предложения за увеличаване на заплата на прокуристката на общинската болница приключи последната сесия преди лятната ваканция на съветниците. Въпреки предложението на общинския съветник Йордан Йораднов от ГЕРБ, че няма нужда от дебати по отношение на докладната записка заради видимо добрите резултати, някои съветници държаха да излеят суперлативите си за оздравяването на общинската болница.

 

Отчетът на болницата за първото шестмесечие бе представен лично от Мария Жайгарова. Стана ясно, че задълженията на лечебното заведение са в размер на 1 141 771 лв., а печалбата е 526 277 лв. Жайгарова подчерта, че откакто заема позицията задълженията са намалени с 822 000 лв. Средната брутна работна заплата на лекарите е 1 400 лв., а на медицинските сестри - 1 100 лв. Персоналът е намален от 300 на 245 души. Мария Жайгарова уточни, че трябва да започне обновяване на апаратурата, тъй като това е важно за качеството на лечението и дава сигурност на гражданите. Като начало е нужно оборудване за безкръвна хирургия, която намалява престоя и завишава качеството на лечение, посочи прокуристката.

 

 

Родилно отделение от нерентабилно, каквото беше преди три месеца според твърденията на самата Жайгарова, изведнъж вече стана печелившо. Всеки ден има раждания и даже купуват нови легла за отделението. Припомняме, само преди три месеца Мария Жайгарова искаше да спре ражданията в общинската болница. Мотивът й бе, че отделението работи на загуба. За 2018 година тя била 60 000 лв. Ражданията били само около 160 за цялата година и не можело да се покрият разходите за заплати на персонала. Нерентабилни били и други отделения, твърдеше тогава Жайгарова. Само три месеца по-късно кризата вече е преодоляна.  

 

Въпреки „розовото“ положение, драми в болницата не липсвали, каза още пред съветниците прокуристката. Като пример посочи, че наскоро е дала бонуси на медицинските сестри в едно от отделенията. В резултат на това лекар е изразил негативното си отношение и е поискал сестрите да споделят част от допълнителните средства с него.

 

Според д-р Пламен Соколов заплатата на прокуристката и управителят на болницата са „обидно несериозни“ и е необходимо незабавно увеличение. Жайгарова от своя страна, вероятно неразбрала предложението на Пламен Соколов, допълни, че са необходими около 60-70 хиляди лева месечно за заплати на медицинския персонал.

 

Емил Гущеров и кметът Чимев и съветникът Георги Пехливански изразиха задоволството си от постигнатите резултати и благодариха на Жайгарова. Накрая обищнските съвтеници бурно я аплодираха. Всички 24 приеха отчета за приходите и разходите и баланс за периода 01.01.2019г. - 30.06.2019 г.