1 200 000 лв. кръвнина искат наследниците на убития в ромско меле Любен Любенов

Днес се проведе разпоредителното заседание на Кюстендилския окържен съд, в което близките на Любенов бяха конституирани като граждански ищци и частни обвинители по делото
Снимки: Камертон

 

Обезщетение в общ размер 1 200 000 лв. искат наследниците на Любен Любенов от обвинения за неговото убийство Йордан Методиев. Това стана ясно на днешното разпоредително заседание на Кюстендилския окръжен съд, чийто състав, председателстван от съдия Надя Георгиева, конституира като граждански ищци и частни обвинители съпругата на Любен Даниела Любенова, двете му деца Снежана и Рикардо, майка му и баща му Снежанка и Димитър Димитрови и брат му Владимир Любенов. Шестимата искат по 200 000 лв. кръвнина за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в огромни мъки, страдания, психически и емоционален стрес.

 

 

Освен че конституира наследниците като ищци и обвинители, съдът взе решение да гледа делото по общия ред. Отхвърлен беше вариантът за бърз процес, в който да бъдат разпитани само част от свидетелите. Подсъдимият Йордан Методиев отказа и варианта да се признае за виновен, да не бъдат разпитвани свидетели и така да му бъде намалена присъдата му с една трета от размера на постановеното от съда.

 

Йордан Методиев бе доведен под конвой в съдебната зала, тъй като от около година е с постоянна мярка задържане под стража. Не беше искано изменение на мярката му в по-лека, а и съдът прецени, че това не е необходимо.

 

Както вече съобщихме, делото тръгва след продължило 4-годишно разследване. Трагедията стана на 27-ми септември 2015 година. Любен Любенов бе тежко ранен в кърваво меле на ул. „Драгой Болярин“ в района на „Цигането“ в Горна махала. Сбиването става заради вражда между семействата на ромските бизнесмени Евгени Янев – Ладимото и Калин Георгиев, последният близък до ГЕРБ и ромски бос на Гиздова махала.

 

Обвинението срещу Йордан Методиев е по чл. 116, ал. 1 от НК за убийство, причинено по особено мъчителен и жесток за жертвата начин.

 

Същинският съдебен процес започва на 13-ти септември с разпит на част от свидетелите.