Лют спор „за“ и „против“ умъртвяването на бездомните кучета в Дупница

Мнозина дупничани настръхнаха срещу активисти на НПО-та, протестиращи срещу подготвяна според тях евтаназия на кучета от общинския изолатор. Граждани открито се обявяват „за“ умъртвяването на безпризорните. За съжаление, докато институциите бездействат, саморазправата с уличните кучета е факт отдавна не само в Дупница.
Въпреки че в Дупница от 10 години функционира изолатор, популацията на уличните кучета не намалява. Снимка: Община Дупница

 

Дупничани за пореден път се изпокараха в социалните мрежи заради нерешения проблем с бездомните кучета в Дупница. Темата винаги предизвиква десетки коментари, а сега  дискусията е „за“ и „против“ умъртвяването на безпризорните. Поводът е поредният конфликт между защитници на животните от софийски неправителствени организации и общинската управа, съвпаднал с инцидент, при който майка с едногодишно дете бяха нападнати от глутница кучета в ж.к. „Бистрица“. Активистите на НПО-та са убедени, че животните в общинския изолатор се убиват по устни заповеди от кметския екип. Твърдят, че настоящите управител и ветеринар в кучкарника отказват да изпълняват тези заповеди и затова са освободени. Затова започнаха протестни действия.

 

Тази нощ представители на пет софийски неправителствени организации за защита на животните са пренощували пред изолатора за бездомни кучета в Дупница. Активистите дойдоха в града снощи и окупираха кучкарника по сигнал, че започват евтаназии на животните. В пост във фейсбук страницата на НПО „Дара“ те твърдят: „По заповед на кмета е извикан ключар, който е разбил стаята с медикаментите, за които отговорност носи бившият лекар на изолатора, който е отстранен от работа, защото отказва да изпълнява устните заповеди на кмета Чимев да започне да евтаназира животните. В момента и управителката г- жа Асенова не е там (в принудителен отпуск е), защото е неудобна също като доктора. На работа е върнат Ангелов – пенсионерът, който евтаназираше животните и кастрираше като касапин“.

 

Протестиращи активисти на НПО пред общинския изолатор. Снимка: Фейсбук

 

След като част от протестиращите снощи са пренощували пред изолатора, днес вече са били допуснати до клетките с кучетата. В прессъобщение от Община Дупница уточняват, че представителите на НПО-та са влезли в кучкарника в присъствието на д-р Георги Тимчев – представител на Областната дирекция по безопасност на храните. Всички се уверили, че  безстопанствените кучета са в добро състояние, добре нахранени и спокойни, пише в прессъобщението. Защитниците на животните са съгласни, но частично. „Животните изглеждат хранени, но стресирани“, информират те феновете си на страницата във Фейсбук.

 

Активистите остават с убеждението, че кучетата в изолатора са застрашени от евтаназия. Затова са сигнализирали ОДБХ, прокуратурата и областния управител. Готвят и палатков лагер пред изолатора.

 

От Община Дупница обясниха, че управителката на кучкарника Владислава Асенова и ветеринарният лекар д-р Пламен Василев не са освободени или уволнени. Не са и напуснали по собствено желание, а са излезли в отпуск по болест. С тях двамата се е разболял и ловецът. Тъй като в кметството не знаели колко тежки са заболяванията им и колко време ще отсъстват, се наложило да назначат временно изпълняващи длъжностите им. Така се оказа, че наистина на работа връщат бившия ветеринар в изолатора д-р Ангел Ангелов. „Ветеринарят д-р Пламен Василев е отказал да се яви и отвори аптеката и касата с медикаменти, за да ги предаде с приемо-предавателен протокол на своя заместник. Със заповед от 2 юли 2019 година е определено да се предприемат мерки по отварянето на помещенията и встъпване в длъжност на ветеринарния лекар д-р Ангел Ангелов, който да се заеме с обичайните ежедневни манипулации в приюта“, обясняват от пресцентъра и цитират заместник-кмета Крум Милев, който казва, че твърденията за започнало евтанизиране на кучета е измислица, която не желае да коментира.

 

Протестът на защитниците на животни не среща особена подкрепа от страна на дупничани, видно е от коментарите във Фейсбук. Една от причините е, че по случайност съвпадна с инцидента с нападнатите от глутница майка с дете. Но и без този инцидент, мнозина са гражданите, които подкрепят умъртвяването на уличните кучета, заблуждавайки се, че така ще се реши проблема с голямата популация. Без ефект на този етап обаче е и т. нар. програма „кастрирай и върни“. От кметството твърдят, че я изпълняват стриктно, но общинският изолатор функционира от около 10 години и въпреки това популацията на безпризорните никак не намалява. Дори в определени периоди, както се случва и в момента, броят на кучетата се увеличава. Животните се развъждат от граждани, които изхвърлят потомството на домашните си любимци, а често на улицата се озовават и самите „любимци“. Докарват се кучета и от други населени места, на което мнозина са ставали свидетели. Ефективна система за контрол няма, а проблемът е последна грижа за институциите.

 

Агонизиращо куче след отравяне в Бобов дол

 

Докато те бездействат, не са малко случаите, в които гражданите пристъпват към саморазправа. Проблемът не е само в Дупница, но и в съседните общини. Многобройни са сигналите за отравяне на бездомни кучета. Най-много подобни случаи през последната една година има в Бобов дол, но откритите призиви за саморазправа изобилстват в социалните мрежи.