Тръгна първият по рода си поклоннически поход „Светият път“

В продължение на месец поклонниците ще изминат пътя на монашеската процесия, върнала мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир. Очаква се да бъдат посрещнати в Дупница на 28-ми юли, откъдето по легендарния Бели път ще се отправят за Рилската св. обител.
Снимка: от Фейсбук страницата "СВЕТИЯТ ПЪТ – 550 г. от връщане мощите на Св. Йоан Рилски от Търново в Рила

 

Днес тръгна първият по рода си национален поклоннически поход „Светият път” от Велико Търново до Рилската Света обител. С благословението на Св. Синод на БПЦ-БП в продължение на един месец поклонниците ще вървят по маршрут максимално близък до пътя на монашеската процесия, върнала мощите на св. Йоан Рилски от старата ни столица в Рилската св. обител. Както вече сме писали, тази година се навършват 550 години от знаменателното за историята и Църквата ни събитие.

 

След тържествена света литургия и поклонение пред частица от чудотворните мощи на св. Йоан Рилски във Велико Търново участниците ще изминат пътя от старата столица през град Никопол, мястото на средновековния манастир "Св. Георги" при гр. Плевен, средновековния Садовецки манастир при с. Садовец, Карлуковския манастир, Долнобешовицкия манастир, Тържишкия манастир, манастира "Св. Йоан Пусти" при гр. Враца, Черепишкия манастир, Осеновлагския манастир, Батулийския манастир, Курилския манастир "Св. Йоан Рилски" при гр. Нови Искър, Обрадовския манастир,,Св вмчк Мина", ротондата "Св. Георги" в София, Кладнишкия манастир, средновековния храм при с.Червен Брег, през гр. Дупница, преминавайки по Бели път  и гр. Рила, ще достигнат метоха "Орлица" и Рилската света обител.

 

По програма поклонниците ще пристигнат на територията на община Дупница на 28 юли по маршруа:  с. Дрен – с. Тополница – с. Червен бряг – с. Яхиново – гр. Дупница (30 км). Предвижда се литургия, поклонение при храмовете и светите места по маршрута, литийно шествие до центъра на града, запознаване със забележителностите, поклонение при параклис ,,Св. Йоан Рилски" в парк „Рила“, вечерня в храм на града.

 

На 29 юли поклонниците ще тръгнат от  Дупница по легендарния  Бели път , за да стигнат до град Рила и метох „Орлица“ (24 км). Предвижда се поклонение при параклис ,,Св. Марина", поклонение при средновековен храм ,,Св. Архангел Михаил", гр. Рила, шествие до метоха ,,Орлица". Вечерня в храма на метоха.

 

Организатори на най-големия поклоннически поход, от който Дупница ще стане част, са търновските общественици Паскал Пиперков и Евгени Коев. Повече за техния замисъл ни разказа Евгени Коев в интервю за „Камертон“, което очаквайте скоро.

 

От 1-ви юли 1999 година, със св. Литургия, воглаве Негово Светейшество Българския Патриарх и Св. Синод на БПЦ-БП, с нарочно за събитието осветена за случая плащаница на св. Йоан Рилски, се отбеляза тържествено 530 години от великото събитие – пренасяне мощите на Рилския светител. Плащаницата дълго преди това е била в саркофага на св. Йоан в Рилския манастир, за да бъде осветена и с нея се извървява пътя до Великата Рилска пустиня. Оттогава без прекъсване се отбелязва това неповторимо за историята ни събитие..., отбелязват на сайта си от Българската патиаршия на БПЦ.