Уникати на колела от миналия век отново привлякоха интереса на десетки в Дупница

Голямата награда на третия ретро парад „Дупница 2019“ грабна „Мерцедес-Бенц“ - 170 S/W136“ на Петър Сотиров
Снимки: Камертон

 

Третият ретро парад „Дупница 2019“ отново привлече погледите на десетки дупничани и гости на града. На централния площад „Свобода“ бяха изложени 76 уникални машини от Дупница, София, Пловдив, Благоевград, Сливница, Кюстедил, Сапарева баня, Самоков, Гоце Делчев и др. Бяха предствени също джипове, мотоциклети и мотопеди. Возилата са създадени от 50-те до 90-те години на миналия век, като някои от екземплярите са изключително редки не само в България, но и в света. Всички те са в много добро състояние. Една част от тях са напълно реставрирани, докато други са запазили автентичния си вид.

 

 

 

 

Съветските автомобили, повече от 10 на брой, се представиха отлично според експерта Маргарит Карабуров, който представи подробно всеки един от моделите. Сред тях имаше „Волга“, “Жигули“, “Москвич“, „Лада“, някои от които на 100% реставрирани. Зрителите можеха да се докоснат до личните си фаворити и да запечатат момента със снимка.

 

Междувременно бе организирана изложба на макети на ретро класически автомобили в мащаб 1:12, 1:18 и 1:24 във фоайето на общинска администрация. Колекционерските уникати варират от 50 до 1000 лв. и с всичките си екстри се доближават максимално до истинските коли.

 

Организатори на събитието са Автомобилният ретро клуб „Авангард“ и Община Дупница, а "Камертон" за втора поредна година е медиен партньор.

 

„Мерцедес-Бенц“ - 170  S/W136 бе най-старият изложен автомобил от 1951 г. Моделът е замислен още през 1936 г. Американци и англичани бомбардират заводите на „Мерцедес“ в Германия по време на Първата световна война, след което започват да събират части, за да създават предвоенни модели. Те са произвеждани до 1955 г. Собственикът на забележителния автомобил е колекционерът Петър Сотиров от София. Колата е произведена с богати хромове, украшения, ляво и дясно парно отопление, оригинално радио, четири скорости. Била е открита от него в софийския кв. „Редута“ , когато е бил на 19 г. и още тогава я е реставрирал. Неговата съпруга Юлия се представи с „Мерцедес Бенц“ - 450 SL/ R107 от 1974 г. Когато Петър е бил малко момче се е запалил по известния през 80-те години на XX в. американски сериал „Далас“. Главният герой Боби Юинг е карал същата кола и Петър си е поставил за цел да сбъдне детската си мечта, а именно да я притежава някой ден и неслучайно е останала неговата любима кола.

 

 

 

Спас Терзийски от Дупница представи „Трабант“-601 от 1982 г. И до ден днешен го използва, като по време на зимния период при минусови температури изобщо не му изневерява. Според него съвременните автомобили не могат изобщо да се сравняват с по-старите модели и изразходват много по-малко гориво.

 

 

Дупничаните Калоян Калоянов и Георги Ивов представиха напълно автентичен „Трабант“-611 S от 1989 г., от Източна Германия и “Мерцедес-Бенц“ – W126 500 SE от 1986 г. от Западна Германия. Мерцедесът е реставриран и се изпозлава само за специални случаи. Той е изцяло европейско производство, притежава голям мотор с 5000 кубика, електрически седалки с памет, бил е топ модел за времето си.

 

17-годишният сапаревобанец Лазар Метакиев собственоръчно от нулата е реставрирал своя „Трабант“ – 601 S от 1989 г. от ГДР и няма търпение да навърши пълнолетие, за да започне да го използва.

 

 

Кирил Михалков от Кюстендил показа на парада “Мерцедес“ – W110 от 1964 г. Последно го е управлявал за тазгодишния абититуриенстки бал на внучката си.

 

 

Сред най-уникалните модели  са “БМВ“-700 от 1959 г. Двигателят се намира отзад и е с въздушно охлаждане. Има само 5-6 броя подобни модели в България и вероятно е единственият в движение.

 

 

„Сирена“-104  с двутактов 3-цилиндров двигател от 1969 г. е единствен екземпляр в България. Притежание е на колекционерът Борислав Гаврилов от Благоевград, който е и единствен колекционер на двутактови автомобили в страната.  

 

„ДКВ“-F102 от 1964 г. пък е последният автомобил с двутактов двигател, който по-късно се преобразува в  „Ауди“.

 

Маргарит Карабуров също показа своя “Марцедес“- 180 D от 1959 г. Пребоядисан е преди 30 г. и боята му все още е в отлично състояние. Карабуров притежава повече от 12 уникални ретро автомобили.

 

 

Представеното от Кюстендил “Пежо“-404 от 1967 г. се намира в отлично състояние според Карабуров.

 

„Лада“ – ВАЗ/2103 от 1976 г., е с оригинална боя и неговият собственик Иво Стефанов от Перник притежава още 20 автомобила „Лада“. Показаният италиански „Фиат“, който е собственост на дупничанина Ивайло Паунов пък е напълно автентичен и е запазил дори оригиналния си номер. Той е докаран директно от Италия.

 

 

Николай Панчев от София е открил в една кошара в Плевен в напълно окаяно състояние своето “БМВ“-1802 от 1973 г. Реставрирал го е из основи. От този модел всъщност стартира славата на „БМВ“ като най-бързата кола за времето си.

 

В сградата на общинска администрация своите уникални макети на оригинални автомобили „Ролс Ройс“, „Мерцедес“, „Шелби“ и др. от миналия век показаха Ивайло Цеков с неговия син Злати, Юри Георгиев, Мартин Василев, Ивайло Бакалов, Ванеса Апостолова, Лъчезар Димитров и Данаил Пенчев. Мартин Василев е собственик на специализиран авто хоби магазин в София, който обърна внимание, че количките изобщо не са играчки. Някои от колекционерските уникати са ръчна изработка, двигателите им съдржат всички необходими части, имат кожени седалки, отварящи се части, точно както реалните модели.

 

 

 

Както миналата година, форумът раздаде куп награди в различни категории. Призове получиха малките талисмани на клуб „Авангард“ Лъчезар, Калоян, Виктор и Светозар.

 

За най-ексцентричен автомобил награда получи Жанет Калчева със своя „Трабант“-601F. Приз на „Опел Клуб Перник“ получи Кристиян Марков с “Опел Манта Б Турбо” от 1983 г.  Специални награди получиха автомобилите „Сирена“ и „Лада“-1500 от 1979 г.

 

Призьорите в отделните категории са:

 

  1. Епоха Е-автомобили до 1964 г. – „Фиат“ от 1964 г., Михаил Казанджиев
  2. Епоха F-автомобили до 1975 г.- „БМВ“ от 1973 г., Николай Панчев
  3. Епоха G-автомобили до 1984 г.- „Шевролет Ел Камино“ от 1983 г., Ивайло Цветков

 

Приз „Янгтаймер“ – „Хонда Прелют“ от 1986 г., Георги Христов;

 

Приз „Хот Род“ – „Трабант“ от 1984 г., Спас Данев;

 

Специална награда на журито –„Пежо“-404, Стойчо Владимиров;

 

Приз за мотоциклети и мотопеди – „МЗ“ от 1959 г.;

 

Приз на „Борса Слави“ – „Фолксфаген Джета“ от 1989 г.;

 

Приз на клуб „Авангард“ – „Шевролет Монте Карло“ от 1973 г.;

 

Голямата награда, на кмета Методи Чимев, е „Мерцедес-Бенц“ - 170  S/W136“ на Петър Сотиров.

 

В изложбата на макетите на първите три места призьори са Злати Цеков с „Кадилак“, Ванеса Апостолова с „Кобра Шелби“ и Лъчезар Димитров с „Мерцедес“-300SL.

   

Организаторите Владимир Димитров и Данаил Пенчев са категорични, че и следващата година ще се организира ретро парад в Дупница. „Когато хората са доволни и ние оставаме удовлетворени. Много благодарим на дупничани и гостите на града за големия интерес. Този парад се осъществява заради тях, децата бяха изключително радостни от преживяването. Повече от 3 автобуса от други градове спряха в града, за да се насладят на уникалните автомобили. Дупница наистина е един от малкото градове в България, които предлагат качествени ретро паради. Тази традиция ще продължи през годините“, каза за „Камертон“ Владимир Димитров.

 

 

На 15 септември Дупница ще стане част и от парада „Класик Рали Витоша 2019“. На площад „Свобода“ в продължение на час ще бъдат изложени отново ретро автомобили.