К. Костадинов: „Училищни директори суспендират разпоредби на МОН“

На специален брифинг общинският съветник от ОДБ представи подробна справка за броя на първокласниците във всяко училище, записани в нарушение на районирането
Снимка: Камертон

 

Училищните директори не спазиха районирането при осъществяването на приема в първи клас. По този начин те нарушават разпоредбите на МОН. Това заяви на специален брифинг днес общинският съветник от ОДБ Костадин Костадинов. Той представи подробна справка за броя на първокласниците, които са записани в училищата в нарушение на районирането, като окачестви това като кражба на деца от страна на съответните директори. Той подчерта, че отправя упрека си основно към директорите на двете най-предпочитани от родителите училища - СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и „Евлоги Георгиев“.

 

В СУ „Св. Паисий Хилендарски“ от 90 записани ученици 42-ма не живеят в района на училището. 13 деца са от  района на ОУ „Неофит Рислки“, 17 -  от района на ОУ „Св. Климент Охридски“, 4 - от района на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, 2 - от района на ОУ „Евлоги Георгиев“ , 2 - от района на ОУ „Христаки Павлович“, един ученик е от Червен брег и трима от Яхиново.

 

В ОУ „Евлоги Георгиев“ от 51 записани първокласници 23-ма не живеят в района на училището, в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ от 47 записани 19 са в нарушение на районирането. В останалите училища с малки изключения районирането е спазено, сочи подробната справка на Костадин Костадинов.  

 

 „Не бива да се работи по този начин, да се суспендират наредби, системи и т.н. Допускам, че вероятно част от тези деца ще са братчета и сестричета на по-големи ученици, ще има оправдания. Но фактът си е факт. Не е честно спрямо хората, които отидоха и си записаха децата в района, а други търсят връзки чрез политици, учители, директори. Комисията по образование се провали тотално в този Общински съвет. Ние всяка година се опитваме да спасим училища в селата, а градските учлища им крадат децата. И това, което мога да кажа от директорите по тази тема, те са категорични, че селските училища трябва бъдат затворени. Всеки си прави каквото си иска, вълча надпревара за ученици“, каза Костадин Костадинов. Според него следващият Общински съвет трябва задължително да изработи наредба за приема в първи клас или въобще да отмeни районирането.