Кметът Чимев: Връщане назад няма, до 20 юли Джерман ще има нов площад

Теренът е определен за площад преди 40 години, но намерението не е осъществено. Днес „връщане назад няма“, ентусиазиран е градоначалникът. 200 000 лв. ще влязат в селото, обяви той пред джерманци, десетина дни след като спря обществената поръчка за депото за отпадъци в селото.
Методи Чимев удря първата копка на бъдещата придобивка на Джерман. Снимки: Община Дупница

 

С тържествена церемония „първа копка“ днес бе дадено началото на изграждането на нов площад на село Джерман. На събитието присъстваха кметът Методи Чимев, заместниците му Крум Милев и Олга Китанова, директорът на Дирекция "Строителство и УТ" инж.Серьожа Котев, представители на фирмата изпълнител и жители на селото. Символичната първа копка направиха  Методи Чимев и кметът на село Джерман Ангел Цветков. Водосвет отслужи отец Кирил, а деца от селото бяха подготвили за случая музикално-поетична вечер.

 

"Преди 40 години този терен е бил определен за площад на селото, но намерението така и не се е осъществило. Преди 3 години започнахме процедура по придобиването на имота от държавата, за да реализираме начинанието. Получихме съдействие от всички институции и веднага след като Община Дупница стана собственик, проведохме процедура по избор на изпълнител. Сумата в размер на около 150 хиляди лева я бяхме заложили в капиталовия списък и след като направихме сега първата копка, връщане назад няма. Изпълнителите ми обещаха, че за празника на селото 20 юли ще бъдат готови и ако времето позволи, празникът ще бъде на новия площад. Ще има нова детска площадка, чешма, места за отдих и всичко необходимо, за да имате жителите на селото едно приятно местенце. До седмица трябва да стартира и изграждането на новото кметство в селото за около 66 хиляди лева. Над 200 хиляди лева са парите, които ще влязат в селото и то го заслужава. Ще има малко дискомофорт за всички ви, но без да се ремонтира няма как да се случи", обърна се към джерманци Методи Чимев.

 

Припомняме, преди десетина дни традоначалникът спря обществената поръчка за избор на изпълнител на европейския проект за изграждане на инсталации за компостиране и предварително третиране на битови отпадъци. Изтъкнатият мотив бе, че експертите в общинска администрация са допуснали редица технически грешки, неточности и непълноти в поставените условия към участниците. Предвидените инсталации са част от проекта за изграждане на депо на отпадъци, срещу който джерманци протестират от около 7 години.