Историческият музей в Дупница с богата програма за Европейската нощ на музеите

Арт проявите ще започнат в късния следобед на 18 май и ще продължат до късно вечерта, каквато е традицията в рамките на международния културен форум
Ани Йовева от Работилница "Седянка" отново ще бъде гост на музея в Дупница. Снимка: Исторически музей - Дупница

 

С богата програма Историческият музей в Дупница се включва в международния културен форум Европейска нощ на музеите, който се провежда ежегодно на 18 май. Арт проявите ще започнат в късния следобед и ще продължат до късно вечерта, каквато е традицията в рамките на инициативата, целяща да привлече по-голяма аудитория към изкуството и посланията на културните институции.

 

В 17.00 часа ще бъде открита изложбата на Историческия музей „Дупнишката шевица – претворена и възродена“. Гости ще бъдат вокалистите на „АртПоп“ с ръководител Таня Камбурова.

 

В 18.00 часа ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ ще представят етюд от испанската пиеса „La Insula Barataria“. Проявата е в синхрон с експонираната в музея изложба на Къща музей „Димитър Димов“ „Испания – мечта и вдъхновение“, посветена на 110 години от рождението на писателя. Изложбата можете да разгледате и всеки ден до 25 юни - рождената дата на автора на „Тютюн“ и „Осъдени души“.

 

 18.30 часа започва рецитал на класическа китара в изпълнение на Петър Тодоров.

 

Гост на Историческия музей в Дупница отново ще бъде Ани Йовева от Работилница „Седянка“, с чиято помощ бе възродена автентичната дупнишка шевица. Майсторката на ръкоделието този път ще направи демонстрация за изработка на калоферска дантела и кене. Ателието ще започне в 19.00 часа.

 

Час по-късно е предвидено забавление с кетъринг и пинята.

 

Нощта на музеите в Дупница ще бъде закрита с прожекция на документалната лента на БНТ „Триптих за Димитър Димов“. Тя ще започне в 21.00 часа.