Култовите SCAPEGOAT зарадваха феновете си с нов албум

Тавата, озаглавена „The Abyss Triumphant“, е издадена засега в 50 колекционерски копия, които вече са почти разпродадени
Снимки: SCAPEGOAT

 

След дългогодишна пауза култовата дупнишка дет метъл банда SCAPEGOAT зарадва феновете си с нов албум. The Abyss Triumphant“ е факт от края на месец април. Тавата бе представена успешно на концерт в столичния клуб Live & Loud, а издадените засега 50 колекционерски диска са почти разпродадени, съобщи за „Камертон“ китаристът на групата Георги Христов.

 

 

Новият албум на SCAPEGOAT запазва класическото дет метъл звучене. Музиката е на китариста на групата Георги Христов, аранжиментите са на SCAPEGOAT , а текстовете - на писателите Кларк Аштън Смит, Тимен Тимев (известен с литературния си псевдоним Материус Розенкройцер), Момчил Димитров и Иво Димитров. В момента бандата е в състав (от ляво надясно на заглавната снимка): Момчил Димитров – вокал; Иво Манчев – барабани; Георги Христов – китара; Николай Велев – китара; Николай Николов – бас. Като гост-музикант в записите на „The Abyss Triumphant“ участва китаристът Васил Нешев – Неш, който е част от групата още от зората на нейното създаване. Продуцент на музикантите е Йордан Колев от Силистра – създател на първото дет метъл списание в България „D.E.A.D“. Огрмно съдействие не само за издаването на албума, но и въобще в цялостната дейност на SCAPEGOAT оказва и фотографът Николай Васев от Благоеврад. Той е популярен в дет метъл средите като създател и администратор на фейсбук групата DEATH METAL BULGARIAN  FANS.

 

Момент от последния концерт  

 

SCAPEGOAT нямат нужда от представяне сред метъл феновете, защото те са една от водещите групи на българската екстремна ъндърграунд метъл сцена. За протокола все пак ще отбележим, че историята на бандата започва в началото на 90-те години на миналия век. През 1993 групата записва първия си албум Path of the Search. През пролетта на 1994 г. музикантите организират Първия дет метъл фестивал в родния им град Дупница, който по това време е една от рок столиците на България. Същата година издават втория си албум Starred. Двата албума създават на групата култов статус в ъндърграунд средите. През 1995 и 1996 групата участва на дет фестивалите в Бургас.  От 2011 г. Scapegoat  подновява концертната си дейност.  Участват на фестивала Most Of Evil Winter Fest, на който хедлайнери са SODOM, "Sea Of Black Festival" в Бургас. "Running Free Festival" в София с хедлайнери Unleashed.

 

„The Abyss Triumphant“  е третият албум на SCAPEGOAT. Тавата има близо 20 годишна история, която започва още през далечната 1999 година, когато групарите правят първи запис, но звукът не е на необходимото ниво и се отказват от издаване. През 2009 г. част от музикантите решават да презапишат материала в звукозаписно студио в САЩ. Съдействат им Цветомир Мирков - бас, Дийн Бариер - вокал, Уей Бариер - китара и Пол Бабинукс -тонрежисьор. По това време Мирков вече от дълги години живее в САЩ. Зад океана той се запознава с американците, които се оказват дългогодишни фенове на дупнишката група.  Цветомир Мирков, Дийн Бариер и Уей Бариер  попълват състава и започват записи. Визите на музикантите от България обаче изтичат преди да завършат албума. От записите в САЩ остава завършено само едно парче - The Global Plague.

 

 

 

През годините  от създаването в групата се сменяват редица музиканти. Основната причина за непостояннния състав е емиграцията. Твърдото ядро в нея остават Иво Манчев и Георги Христов. Въпреки трудностите двамата не се отказват от SCAPEGOAT и привличат в групата Николай Николов - бас от култовата дупнишка банда PowerDrive, Николай Велев от Благоевград и настоящия им вокал Момчил Димитров от Враца. В този състав  SCAPEGOAT успешно записват албума и групата издава 50 колекционерски копия. Подготвя се издаването на още  500 копия с друга обложка, които ще могат да се купуват онлайн чрез сайт, чието активиране предстои, разказа още китаристът Георги Христов.

 

От последния концерт на групата 

 

В момента SCAPEGOAT са с подновена концертна дейност и благодарение на верните си фенове продължават да са сред най-предпочитаните музиканти на българската екстремна метъл сцена. Макар че всеки от тях е зает с различна професионална дейност, намират време за истинската им страст – музиката, и не спират репетиции в собствената им репетиционна в София.  През юни им предстои участие във фентъзи фестивала Lost Age, който ще събере в пловдивския парк „Младежки хълм“ редица музиканти, писатели, художници, актьори, танцьори, занаятчии и много други талантливи творци.

 


Последвайте страницата на "Камертон" във Фейсбук.