С тържествен водосвет празнуват обновяването на средновековия храм „Св. Никола“ в Сапарева баня

Водосвета ще отслужи епископ Поликарп на 9 май, когато Църквата отбелязва празника Свети Николай Летни
Снимка: Уикипедия

 

Белоградчишкият епископ Поликарп ще отслужи тържествен водосвет в средновековия храм „Св. Никола“ в Сапарева баня на 9 май, когато Българската православна църква отбелязва Деня на св. Николай Летни. Поводът е приключилото обновяване и реставрация на старинната черква, която е архитектурно-строителен паметник на културата. Ремонтните дейности са извършени по проект на Архиерейското наместничество в Дупница, финансиран от фонд „Земеделие“.

 

 Тържественият водосвет се организира от църковно настоятелство при храм "Свети Четиридесет мъченици". Очакват се гости от Софийска митрополия. Идеята е да се възроди честването на св. Николай Летни – 9 май, когато се отбелязва пренасянето на мощите на светеца от град от град Мир (Древна Лигия) в Бари (Италия). Събитието ще започне от 15.00 часа този  четвъртък. Църквата отдава на св. Никола специална молитвена и богослужебна почит и всеки четвъртък. С такава чест на ежеседмична прослава е удостоен единствено "най-големият между родените от жени".

 

Църквата "Свети Никола" се намира в центъра на Сапарева баня.  Построена е през XII-XIII век. През 1838 година местните жители искали да построят нова църква наблизо, при което са били открити останки от друга, по-голяма църква. Предполага се, че тази черква е била разрушена в началото на турското робство. По-малката - "Св. Никола", е била пощадена, но постепенно с времето е започнала да се руши, защото турците не са позволявали тя да бъде ремонтирана.

 

Църквата „Свети Никола“ е много живописна и има характерен стил и градеж - тип "потънала тухла". Размерите и са 5.7 х 7.2м., а височината при купола достига 6.6 м. Изградена е от редове червени тухли и бели фуги от хоросан. На изток завършва с дълбока, полукръгла апсида, осветена от един прозорец. Фасадата е разнообразена от двустъпални ниши от северната и южната страна, една на входа и осем на барабана. Църквата е цялостно реставрирана през 1937 г. Обявена е за архитектурно-строителен паметник на културата от национално значение и е деклариран художествен паметник на културата от национално значение.

 


Последвайте страницата на "Камертон" във Фейсбук.