Депутатът от БСП Петър Витанов: „Кюстендилският регион е застрашен от изчезване. Нужна е държавна помощ за малките общини“

Кандидатите за членове на Европейския парламент от листата на БСП Петър Витанов и Иван Кръстев се срещнаха с обществеността в редица малки общини в областта. Натъжиха се, но не се изненадаха от разликата, която видяха в стандарта на живот тук в сравнение с този в големите градове. Вярват, че местните хора са узрели за промяна.

 

Ниски доходи и пенсии, безработица, масово закрити училища, без аптеки, без нормална инфраструктура, липса на перспективи за младите хора, обезлюдяване. Това са малка част от проблемите, които жителите на малките общини в Кюстендилска област споделиха на поредица от срещи днес с кандидатите за евродепутати на БСП Петър Витанов и Иван Кръстев.

 

 

Именно политика на догонващо развитие на регионите спрямо големите градове е една от целите на БСП, разписани във „Визия на България“, отговори им вторият в листата на социалистите Петър Витанов и народен представител в 44 -ото Народно събрание по време на срещата в селото на Владимир Димитров – Майстора Шишковци.

 

Очевидно правителството е неспособно да изравни регионалните дисбаланси в страната. Тъжно е да видим, че един регион, само на 70- 80 км. от София, , известен с плодородието си, е в подобно състояние - заплашен буквално от изчезване, с липса на млади хора и преимуществено с един ромски етнос, без икономическа перспектива и без доходи. Правителството може да даде друг тип управление на такива региони. Ние от БСП имаме своята „Визия за България“, в която сме разписали как да направим догонващо развитие спрямо големите 4- 5 мегаполиса в страната”, каза Петър Витанов.

 

Възрастните хора в Шишковци  му казали: „Козите ни ядат ябълките, докато децата нямат пари за плодове“, не скри разочарованието си народният представител. Козите им ядат ябълките, защото ги изкупуват под 10 ст. Хвърлят и черешите, защото ги изкупуват под  себестойност, което е много отчайващо. Необходимо е едно преработвателно предприятие, една борса, малко грижа за тези фермери. Слушам политическите ни опоненти от ГЕРБ и техните приоритети - дигитализация, цифровизация, супер модерен компютър, фалшивите новини - ето такива глупости. Това е тотално скъсване с реалността. За каква дигитализация говорим, когато 1/3 от София няма канализация?! Каузата е по- високи доходи и България да не е този резервоар за гастарбайтери в по- развитите страни, повишаване на благосъстоянието на хората, да останат тук и да отглеждат здрави деца за България“, заяви пред журналисти Петър Витанов.

 

 

Върху необходимостта от подкрепа на държавата и правителството за малките общини акцентира в Бобошево Иван Кръстев – кандидат за евродепутат, шести в листата на БСП.

 

Централната власт трябва да обърне внимание на малките общини, защото няма как да се доближим до по-богата Европа, ако не спрем увеличаващата се разлика в стандарта на живот в нашата страна. Свидетели сме, че средствата се насочват главно в големите градове, а малките са оставени на произвола на съдбата, затова и губят населението си. В тях почти липсват инвестиции, защото те имат нужда от подкрепа на държавата, а тук тя е нулева. Неадекватната политика на държавата обрече малките общини като Бобошево на постоянна борба за оцеляване“, каза Иван Кръстев.

 

 

Кандидатите за членове на Европейския парламент Иван Кръстев и Петър Витанов се срещнаха с обществеността и в Дупница, Кюстендил, Сапарева баня, Рила и Кочериново. На срещите дойдоха и народният представител от Дупница д-р Иван Ибришимов, областният лидер на БСП Станислав Павлов,  общинският съветник Ивайло Петров и други членове на новосформирания предизборен щаб на социалистите.

 

 

Всички бяха категорични, че са усетили узряването на голяма част от местната общественост за промяна не само в България, но и в Европа.   

 

 „Хората искат промяна. Вече знаят, че това правителство - Борисов 3, е изчерпано и искат не промяна с Борисов 4, а с нов Министерски съвет, със социално ориентирана политика, политика за хората. Призовавам хората да не подценяват европейските избори и да излязат да гласуват, защото трябва да сложим край на това вредно за народа управление. Заедно да вървим към една солидарна, социална и справедлива Европа“, каза народният представител д-р Иван Ибришимов.

 


Последвайте страницата на "Камертон" във Фейсбук.