Съветниците - морални стожери на вживели се като феодали читалищни дейци

Такава картина очертаха управляващите по време на дебатите в Общинския съвет по годишните отчети на читалищата
Читалищните дейци бяха подложени на унищожителна критика на общинската сесия днес. Снимка: Камертон

 

С обвинения и обиди бяха заляти днес читалищните дейци от общински съветници по време на днешната сесия на местния парламент. Преди това управляващите се отнесоха гальовно към управителите на масово закъсалите общински търговски дружества, които боравят с пъти по-големи суми от тези на културните институции. Поводът за горещите спорове бяха отчетите на читалищата за дейността им и разходваните финансови средства за миналата година. За поредна година част от съветниците се вторачиха в заплатите на работещите в читалищата и в продължение на два часа нищиха дали са заслужени и дали въобще трябва да съществуват някои от малките културни институции. Заседанието на местния парламент бе превърнато в арена за изясняване на махленски интриги и конфликти между читалищни дейци и кметове на села.

 

Сред най-критичните към работата на читалищата бе Костадин Костадинов от ОДБ, който се обяви за техен морален стожер. Той негодува, че някои от културните институции нямат приходи от членски внос и на тази основа прави извода, че нямат членска маса. Това означавало, че общността е изгубила интерес към тях и следователно трябва да бъдат закрити, а финансирането им да бъде насочено към работещите читалища. На забележките, че съветниците не могат да взимат подобни решения, тъй като по закон те са независими и се самоуправляват, Костадинов посочи, че това е вярно, но съветниците са морални стожери на читалищата и точно като такъв той действа.

 

Костадин Коистадинов 

 

Читалищните дейци бяха обвинени още, че са фалшифицирали  отчетите си с включване на дейности, които реално не са се състояли, а част от читалищата се поддържат само за да получава някой заплата. Съветници се кахъриха също, че читалищните дейци в селата, с изключение на тези в Яхиново, са в конфликт с кметовете и кметските наместници. За да докажат каква пошлост има на места, по мнението на Костадин Костадинов, на сесията бе допуснат за изказване кметът на Бистрица Кирил Огненски. От микрофона той подробно разказа за конфликтите си с местното читалище и се оплака, че му е отказано членство в него. Огненски се закани, че читалището ще започне да работи както трябва. Христо Михалчев, който е от Бистрица, също се оплака, че заявлението му за членство, както и на още 50-ина души били оставени дълго време без разглеждане. Това пък бе определено като много  тревожно от съветника Станислав Павлов. Последва дълго изясняване на редица битови спорове.

 

Активно в атаката срещу читалищата се включи и кметът Методи Чимев. Той сравни културните институции с касти и се обърна към читалищните дейци с молба да не се вживяват като местни феодали или секти, а да работят за населените места. Сравненията с касти и феодали градоначалникът направи, тъй като според него ръководствата на читалищата допускат за членове само свои приближени. Градоначалникът попита читалищните дейци дали работата им е да обслужват цялото население по места или само на една „богопомазана“ част от него. Критикува ги за неразбирателството с кметовете и кметските наместници и ги обвини, че нямат дейност. Като пример посочи, че не е чул да са организирали нещо за 140-ата годишнина от Търновската конституция. Работата им не била да изкарат веднъж бабите на площада, които  да изпеят няколко песни, а с това после да попълнят отчетите си, ядосваше се днес Методи Чимев.

 

 Кметът Методи Чимев и заместник-председателят на Общинския съвет Йонко Гергов 

 

Като ви слуша човек, ще си направи извода, че читалищата са някакви черни овци или едни черни дупки, които поглъщат някакви средства. Пред обществеността вие очерняте цял един сектор от културата - читалищата. Това са културни институти, които са създадени преди да има държава. Нека да се изправи някой от вас да каже как се бенефицира култура, има ли формула и алгоритъм, кажете“, обърна се към общинските съветници Емил Севдин от читалището в село Самораново. Той  посочи, че всяко читалище си има своите проблеми и призна, че от конфликтите с кметовете губят всички. Севдин обаче апелира съветниците да се замислят защо читалищните дейци не се разбират с местната власт и призова да не се гледа на читалищата като на финансови донори за дейността на кметствата.

 

Емил Севдин

 

В защита на читалищните дейци се обявиха председателят на Комисията по образование и култура  Виолета Инкьова и колежката й Дилиана Диканска. Двете изтъкнаха лошите условия, в които работят читалищата, някои от които дори нямат помещения. Въпреки това поддържат школи и самодейни състави, имат многобройни участия и във фестивали. Същевременно Общинският съвет не е направил нищо, за да ги подпомогне.

 

Дилиана Диканска и Виолета Инкьова 

 

Георги Пехливански също защити читалищните дейци. Според него съществуването на читалищата е оправдано дори само с факта, че децата по кварталите и по селата ежедневно има  къде да отидат да си вземат книга. „Да ги оставим на мира“, призова Пехливански.

 

Д-р Пламен Соколов от своя страна заяви, че на заседание на Икономическата комисия във вторник читалищните дейци са били подложени на психически тормоз. По време на дебата за работата на културните институции той предложи на излизане от местния парламент съветниците да се подлагат на доброволен психиатричен преглед.

 

Според Костадин Костадинов пък защитниците на читалищата са популисти, които си продават съвестта за спечелването на няколко гласа по време на избори.        

 

В крайна сметка Общинският съвет не прие отчета само на читалището в село Бистрица. Стана ясно, че през 2019 година между културните институции ще бъдат разпределени едва 370 000 лв., като около половината от тази сума е за читалище „Зора“.   

 


Последвайте страницата на "Камертон" във Фейсбук.