Огромен интерес към албума "Дупнишка шевица - образци и схеми"

Още преди представянето на книжката, предвидено за 10 април, десетки любители на шевицата заявиха желание да я притежават, но засега остават разочаровани.
Снимки: Исторически музей - Дупница

 

Албумът "Дупнишка шевица - образци и схеми" ще бъде представен в Историческия музей в Дупница на 10 април от 17.00 часа. Издаването на книжката е част от дейностите на проекта "Да везем като баба! Възраждане на дупнишката шевица", който се финансира от Национален фонд "Култура".

 

Припомняме, целта бе възстановяването на автентичната дупнишка шевица. Много отдавна любителите на ръкоделието бродират осъвременен вариант на бродерията, характерна за украсата на традиционния женски костюм в Дупница. Затова историците от местния музей решиха да я възстановят и това вече е факт. Разгадаването на дупнишкия бод стана със съдействието на художник-приложника и майстор от Работилница „Седянка“ Ани Йовева. По издаването на албума пък са работили  Ани Йовева, Анелия Геренска, Иглика Мишкова, Десислава Атанасова, Марина Янкова.

 

В краткото му представяне историците пишат: „Предстои ви да се срещнете с красотата, хармонията на цветовете и багрите, закодираната мъдрост и символика в дупнишката шевица. Запазените оригинални образци са материално изражение на умението на дупничанката да вплита душата си в украсата на своя традиционен костюм чрез видовете бодове, орнаменти, цветова гама и материали“.

 

Още преди официалното представяне на албума към него бе заявен огромен интерес. Десетки любители на ръкоделието и традиционната българска шевица от цялата страна отправиха запитвания към Историческия музей в Дупница как могат да купят книжката и колко струва. Засега обаче те остават разочаровани, тъй като първото издание на албума няма да се продава. Той е в малък тираж, заложен в целите на проекта, по който е направен. Бройките са за участниците в проекта, за читалищата и библиотеките от Дупница, отговориха от Историческия музей и изразяват надежда, че ще има втори тираж, който ще се продава.  

 


Последвайте страницата на "Камертон" във Фейсбук.