Иван Шуманов открива изложба живопис в Сапарева баня

Самоковският художник е озаглавил експозицията “Отражения от действителността“
Снимка: Камертон

 

След като представи творчеството на своите възпитаници в Сапарева баня, ръководителят на самоковската детска школа за изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов“  Иван Шуманов отново гостува на галерията в курортния град. Същото творческо пространство той  е избрал, за да представи своя самостоятелна изложба. Експозицията художникът е озаглавил “Отражения от действителността“. В нея ще бъдат показани 26 живописни творби с маслени бои върху платна и смесена техника – акрил, туш и пастел върху хартия.

 

Като сюжет и тематика в настоящата изложба аворът интерпретира по свой оригинален начин сюжети, свързани с християнската религия и култура. Творбите са аналитични към съвременната действителност и критични към определени социални проблеми.  Ще бъдат представени и пейзажи, но повечето картини са с концептуален характер. „Целта е да се превърнат в мисловно предизвикателство към публиката, да се появят различни реакции и мнения към ролята на съвременното изкуство“, коментира пред „Камертон“ Иван Шуманов.

 

Авторът има зад гърба си шест самостоятелни изложби и редица участия в колективни експозиции. Селектиран е за участия в национални и международни изяви и пленери в Австрия, Италия, Словакия, Хърватия, Сърбия, Република Косово и много български градове. Той е ръководител и основател на детска школа за изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов“, която е с 16-годишна история и с богата колекция от награди. Едновременно с това ръководи и художествени дейности към НЧ „Младсот 2003“ гр. Самоков.

 

Седмата самостоятелна изложба на Иван Шуманов  ще бъде открита на 23 март (събота) от 17.30 часа в Художествената галерия „Васил Крапчански“ в Сапарева баня.