Съдът отмени глобите на трима от участниците в блокадата на Е-79 край Барикадите

Актовете им са съставени в тяхно отсъствие и освен това няма доказателства, че са нарушили обществения ред, мотивира решението си съдия Ели Скоклева.
Снимки: Камертон (архив)

 

Районният съд отмени глобите на трима от участниците в ноемврийския антиправителствен протест, който на 11 ноември миналата година блокира за седем часа движението по главен път „Е-79“ край Барикадите в Дупница.

 

На осем от протестиращите полицията състави Актове за установяване на административно нарушение (АУАН), като на всеки от тях бе наложена парична санкция в размер на 500 лв. Глобата е за неизпълнение на полицейско разпореждане. Протестът се състоя на 11 ноември миналата година, а наказателните постановления бяха съставени четири дни по-късно, когато осмина от участниците бяха извикани в Райнното управление, за да им бъдат връчени. Самоличността на глобените беше установена от видеозапис на събитието, направен от полицейски служител.

 

Образуваните в съда дела са по жалби на протестиращите граждани, които оспорват законността на наказателните постановления. Три от тях вече са отменени на първа инстанция от съдия Ели Скоклева заради допуснати съществени процесуални нарушения. Тя се мотивира, че АУАН са съставени в отсъствието на жалбоподателите, което представлява нарушение по чл. 40, ал.1 от Закона за административните нарушения и наказания.

 

Предвид обвинителната функция на АУАН, законодателят е регламентирал императивно процедурата по съставянето му, като гаранция за правата на гражданите и неспазването на което и да било от изискванията,  води  до ограничаване  на възможността,   нарушителя да организира защитата си“ , пише в идентичните три съдебни решения.  

 

Другият мотив за отмяната на глобите е, че нарушението е недоказано. В АУАН не са посочени фактически обстоятелства, които да сочат, че жалбоподателя е нарушавал обществения ред, а още по-малко, че е възприел разпореждането, издадено към множество от протестиращи граждани, като адресирано лично към него. „Съставът  на нарушението  по чл.257,ал.1 ЗМВР се осъществява, когато полицейски орган в изпълнение на възложените му функции, издаде  към конкретно лице разпореждане  за определено действие или бездействие и  последното откаже да го  изпълни. В случая, не се събраха доказателства, че разпореждането за освобождаване на пътното платно е било насочено към жалбоподателя / не се установи същия къде се е намирал-непосредствено на пътното платно, на банкета или в някой от спрелите автомобили/,както и че го е възприел като такова, отнасящо се към него, а не към останалите  граждани, намиращи се на пътното платно,поради което нарушението се явява недоказано ,както от обективна, така и от субективна страна“, мотивира се още Районният съд в Дупница.

 

Решенията подлежат на обжалване пред Кюстендилския административен съд.