Дупнишките спасители и кюстендилски полицай са сред „Достойните българи“

Планинските спасители от отрядите на Дупница и Банско получиха отличието „Достойните българи“ заради тежките акции през 2018 година, при които спасиха много човешки животи. Полицаят Румен Костадинов бе отличен за действията му по оказана помощ на 13 деца да бъдат изведени от катастрофирал училищен автобус през октомври миналата година.
Снимки: Фейсбук, Пресцентър на МВР

 

50 българи, помогнали на хора в беда и спасили човешки живот, бяха отличени днес на церемонията „Достойните българи“, организирана за 17-та поредна година от вестник „24 часа“ и Българската национална телевизия. Сред достойните са и планинските спасители от отрядите на Дупница и Банско, които заслужават да получават наградата всяка година. Причината е, че не са спирали да спасяват човешки животи по призвание и напълно безвъзмездно.

 

Отличието от името на дупнишкия отряд прие неговият ръководител Кирил Чолаков. „Тази награда е за всички 600 доброволци от БЧК, които всеки ден рискуват своя живот, за да спасят този на хора, изпаднали в беда в планината“, благодариха от сцената отличените спасители.  

 

Сред „Достойните българи“ е и кюстендилският полицай Румен Костадинов. Той  бе отличен за действията му по оказана помощ на 13 деца да бъдат изведени от катастрофирал училищен автобус през октомври миналата година, опита да окаже първа долекарска помощ на шофьора Румен Архипов. Шофьорът получи инфаркт зад волана, но успя да овладее автобуса, за да не се преобърне и така спаси децата. За жалост Архипов почина минути след инцидента.

 

Присъдената му награда получи дъщеря му Оля Архипова. Тя благодари на организаторите и на баща си за примера, а на Румен Костадинов – за човещината и адекватната реакция. 

 

Румен Костадинов сподели при получаването на отличието, че и по природа, и по професия е призван да помага и ще продължи да помага. На таблото, на което отличените трябваше да напишат името на достоен човек, полицаят написа РУМЕН АРХИПОВ.