Родилното отделение в Общинската болница приключи

Управляващите се съгласили с решението на прокуристката Мария Жайгарова да спре ражданията в здравното заведение. Дупничани обаче са против. Във Фейсбук тръгна подписка срещу закриването на отделението.
Снимка: Камертон

 

Ражданията в Акушеро-генекологичното отделение на Общинската болница ще бъдат преустановени. Решението е на прокуриста на здравното заведение Мария Жайгарова, а мотивът е нерентабилност. Приходите на отделението не могат да покрият разходите не само за заплати, но и въобще за осъществяването на цялостната дейност.  Причината е малкият брой раждания в отделението. През 2018 година те са били 162. Годишната загуба за отделението за миналата година е 60 000 лв., каза Мария Жайгарова.    

 

Спирането на ражданията не означава закриване на Акушеро-гинекологията. Това няма да доведе и до съкращения, тъй като персоналът ще бъде преназначен в други отделения на общинската болница, обясни още прокуристът.

 

На загуба работят и други отделения , като най-зле е Фтизиатрията. Тя е на минус в размер 110 000 лв. за миналата година. Ортопедията също е на загуба. За Фтизиатрията засега няма взето решение дали ще бъде закрита, а за Ортопедията ще се правят опити за нейното „съживяване“. За целта трима водещи ортопеди ще дават консултации в общинската болница, обясни пред „Камертон“ Мария Жайгарова.

  

Припомняме, че през последните три години общинската болница получи финансова помощ от Община Дупница в размер на 1 млн. лв. Това стана под формата на два заема от по 500 000 лв - един енергиен кредит за санирането на Терапевтичния блок и един банков заем за изплащане на стари задължения. Мария Жайгарова постави въпроса пред местната власт за още един банков кредит в размер на 500 000 лв. Дори да бъде отпуснат обаче, целта е с него да бъдат покрити отново стари задължения на болницата, а не да предотврати закриването на нерентабилните отделения. „Такъв кредит изглежда няма да ми бъде отпуснат“, посочи Жайгарова.

 

За решението си за спирането на ражданията в болницата прокуристката е уведомила местната власт, чиито представители са изразили съгласие. Мария Жайгарова подчерта, че не е длъжна да информира кмета или Общинския съвет за решението си, тъй като са й дадени правомощия да управлява болница. Все пак ги е уведомила и те са го приели.

 

Дупничани обаче не приемат решението, става ясно от коментарите им в социалните мрежи. За тях не остана незабелязано, че докато закриват родилното отделение, кметът Методи Чимев прави първа копка за строеж на нова детска градина.  Във Фейсбук тръгна и подписка срещу спирането на ражданията в общинската болница.