Дупница чества 141 години от Освобождението

Въпреки дъжда десетки дупничани с чадъри и знамена се събраха на площад „Свобода“ за церемонията по повод 3 март
Снимки: Камертон

 

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на дупнишките опълченци започна  честването на националния празник в Дупница.  Пред  героите, паднали за свободата на България, се поклониха кметът Методи Чимев, неговият заместник Крум Милев, кметът на Бистрица Кирил Огненски, общинските съветници Йордан Йорданов, Ани Вакъвчиева, Ивайло Петров , народният представител Радослава Чеканска, директорът на Историческия музей  Анелия Геренска, младежите от СК „Гладиатор“, общественици и други граждани.

 

 

 

 

 

 

По същото време десетки дупничани се събраха на площад „Свобода“ в очакване на празничната церемония по случай 141 години от Освобождението на България от турско робство. Въпреки дъжда много от тях доведоха и децата си. Повечето развяваха българския флаг, а някои бяха подготвени и с национални и български традиционни символи в облеклото си.

 

 

 

 

 

 

 

 

По традиция националното знаме бе издигнато от фолклорни танцьори. Тази година това бяха младежи от Ансамбъл „Актавис“.  

 

 

 

Празнично слово произнесе кметът Методи Чимев:  „Опитите на родоотстъпниците да отрекат робството, да принизят османското иго до съжителство или присъствие са несполучлив опит за фалшификация. Защото бесилото в София, акостирането на „Радецки“ при Козлодуй, Априлската епопея, битката на връх Шипка  са само малка част от доказателствата, които няма как да бъдат преиначени и няма как да изтрият историята ни, това петвековно робство. Това е истината! Паметта на 3 март не избледнява и няма да избледнее в годините, защото в тази дата са преплетени съдбините на хиляди обикновени хора и достолепни генерали, съдби на млади и стари , на герои и мирни хора. Ние завинаги носим в сърцата си славата на 3 март – Денят на свободата , националният празник на Република Бългяария! Честит празник!“, заяви в словото си градоначалникът.

 

В  празничната програма  след официалната церемония  се включиха  фолклорните  ансамбли на Галя и Воин Войнов  „Актавис“ и “Дани”, ТС „Зора“ към НЧ “Зора 1858” с ръководител Дилиана Диканска, както и фолклорната група “Дупничанка” към НЧ “П. Славейков 1978”. Участие в празника взеха още Детската вокална група при  СУ “Св. Паисий Хилендарски” с ръководител Нели Василиева,  Алексиа Ильова от ОУ “Христо Ботев” ,с. Крайници. Аплодирани бяха и изпълненията на гайда и кавал от Николай Вучков и Венцислав Цигриловски от същото училище.

 

 

 

 

 

 

 

 

Празничната програма продължиха гражданите, които извиха дълги хора на площада.